fbpx

Kinderen Coeroeni binnenkort voor het eerst naar school

GFC NIEUWSREDACTIE- Ongeveer veertig kinderen van het Trio-dorp Coeroeni in Zuid-Suriname zullen binnenkort voor het eerst onderwijs volgen.

Bewoners hebben samen met de Stichting Groene Groei een schoolgebouw opgezet. “We hebben zonder betaling de school gebouwd en hebben dat met veel liefde gedaan, omdat we willen dat onze kinderen ook geschoolde krachten worden. Ze kunnen later bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze gemeenschap”, zegt dorpshoofd Koronu Toehanpe van Coeroeni.

Het streven is om de school 1 december te openen, maar die zal mogelijk in januari operationeel zijn. De school moet nog beschikken over leerkrachten en lesmateriaal.

Dorpshoofd Toehanpe zegt dat op het verzoek van de Stichting Groene Groei de bewoners de knelpunten van het dorp aan de organisatie kenbaar hebben gemaakt. Er is toen aan de stichting gevraagd om hen bij te staan om een school te bouwen. “Wij hebben gezorgd voor materialen zoals planken en posten, die we zelf hebben gezaagd.

BEKIJK OOK
Incrimineren Indiërs in Suriname heeft vies etnisch tintje, zegt Dharm Mungra

Met hulp van bouwvakkers van Paramaribo hebben we de school opgezet en zijn erg trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt”, zegt het dorpshoofd. Het gebouw heeft drie lokalen en naarmate er behoefte is aan meer ruimte zal de school uitgebreid worden.

Toehanpe herinnert zich dat zijn vader, Santana Oeroena, die dorpshoofd was van Coeroeni, eerder aan de overheid had gevraagd om een school in het dorp te bouwen. Er werd toen aan hen meegedeeld dat er weinig kinderen zijn in Coeroeni. “Mijn vader is in 2015 overleden en mijn hart is blij dat we zijn wens in vervulling hebben gebracht”, aldus Toehanpe.