fbpx

Kinderboekenfestival sluit jubileumjaar af met boekuitgifte

GFC NIEUWSREDACTIE- Na 6 jaren is het Stichting Kinderboekenfestival eindelijk weer gelukt om een Surinaams kinderboek uit te geven, getiteld ‘De laatste zendingsarts’.

Dit full color kinderboek gaat over het leven en werk van dokter Miep Dekker in het binnenland van Suriname. Het verhaal is door Miep Dekker zelf verteld en voor kinderen geschreven door Agnes Ritfeld met illustraties van Jurmen Kadosoe.

Met de uitgifte van dit boek willen wij bereiken dat onze kinderen en via hen de Surinaamse gemeenschap meer waardering krijgt voor het werk van de Medische Zending en begrijpt welke ontberingen een arts in het binnenland meemaakt.

Velen nemen het woord Medische ‘Zending’ zo gemakkelijk in de mond, zonder zich af te vragen wat de betekenis van zending is en zonder te beseffen hoeveel inspanning het medisch werk in het binnenland de Medische Zending kost!

Op 13 december jl. was het precies twintig jaar geleden dat de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname werd opgericht. Het belangrijkste doel van deze stichting bij de oprichting was het bevorderen van goed leesgedrag van jongeren door literatuur in diverse vormen toegankelijk te maken via kinderboekenfestivals.

Van 29 februari tot en met 5 maart 2016 vond op het KKF Jaarbeurscomplex het laatste grote Kinderboekenfestival plaats met als thema ‘groeien’.

Vanaf 2017 worden er geen grote kinderboekenfestivals meer georganiseerd, omdat de stichting haar focus verlegd heeft naar permanente educatie en vorming.

In dit kader is Stichting Kinderboekenfestival doende een Kindereducatiecentrum in de Cultuurtuin in op te richten. Enkele op maat gesneden activiteiten en programma’s die tot nu toe zijn ontwikkeld, zijn:

BEKIJK OOK
Aangepaste sluitingstijden voor supermarkten, worststands, carwashes bars en restaurants

– Trots op ons bos, een zesdelige educatieve documentaireserie over onze bossen;
– Een Energie Educatiespel, een educatief spel over groene energie;
– Trots op onze zee, een achtdelige educatieve documentaireserie over onze zee.

Er was gedurende het hele jaar maandelijks een bijzondere activiteit in aanloop naar het jubileum, waaronder Boekpakkettenverkoop, het aanbieden van informatieve boeken aan Stichting Onderwijs van de EBGS, Gezondheidseducatie voor pupillen van Kinderhuis Saron, launch van de documentaireserie ‘ Trots op onze zee’!

Als laatste activiteit voor het jaar 2022 presenteert Stichting Kinderboekenfestival dus op zaterdag 17 december a.s. aan de Surinaamse gemeenschap het kinderboek ‘De laatste zendingsarts’, over het leven en werk van dokter Miep Dekker in het binnenland van Suriname.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in het Jeugdgebouw van Gemeente Bethania van de EBGS op de hoek van de Langatabiki- en Apoerastraat te Tammenga. De presentatie is van 17.30 tot 18.30 uur.

Tijdens deze boekpresentatie zal ook een fragment van het verhaal in het Saramaccaans worden gepresenteerd, terwijl een groep leerlingen van de Zondagsschool Sophia´slust een voordracht in het Saramaccaans zal doen.

Aan een vertegenwoordiging van Stichting Onderwijs van de EBGS en van de Medische Zending zullen exemplaren van het boek worden aangeboden.