fbpx

KBS roept gemeenschap op extra voorzichtig te zijn bij afsteken vuurwerk

GFC NIEUWSREDACTIE- Evenals voorgaande jaren zal het Korps Brandweer Suriname (KBS) de gemeenschap ruimschoots informeren en voorlichten ten aanzien van de verkoop en het veilig gebruik van vuurwerk.

Adjunct-brandmeester en voorlichter van het KBS, Olton Pinas, zegt dat de voorlichtingscampagne dit jaar agressiever aangepakt zal worden.

“Voorlichting over brandveiligheid heeft altijd de aandacht bij de brandweer, maar zeker in december wanneer er vaker vuurwerk wordt afgeschoten”, stelt de brandweervoorlichter.

De brandweer zal zoals voorgaande jaren, weer gebruikmaken van de verschillende media om de samenleving voor te lichten. Daarnaast zullen er bezoeken afgelegd worden op scholen om ook jeugdigen van informatie te voorzien.

De afdeling Preventie van de brandweer ziet samen met verschillende actoren, waaronder de douane en het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), erop toe dat er geen verboden vuurwerk het land binnenkomt. Onder verboden vuurwerk vallen onder andere de Kronto’s en Maripa’s.

BEKIJK OOK
Houtgroep VSB had vervolgontmoeting met minister BIBIS over uitdagingen binnen houtsector

Deze veroorzaken de meeste zware letsels. Volgens de brandweerfunctionaris zijn er tot op dit moment reeds 36 containers van 40 voet het land binnen gekomen en zijn er nog geen verboden vuurwerksoorten geconstateerd.

Ook stelt de brandmeester de gemeenschap gerust: “de vuurwerk estafette zal dit jaar normaal plaatsvinden”. Hij roept de gemeenschap wel op om extra voorzichtig te zijn bij het afsteken van vuurwerk en behalve een wierookstok ook gebruik te maken van een veiligheidsbril, omdat de gemiddelde vuurwerkverwondingen aan het oog 26% is.

Verder is het raadzaam kinderen niet zonder toezicht te laten met vuurwerk. “Kindervuurwerk bestaat niet”, aldus KBS-voorlichter Pinas.