fbpx

Kans op slechte uitkomst operatie groter wanneer de patiënt vrouw is en chirurg een man

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Je kunt niet altijd kiezen wie je opereert, vooral in een noodgeval, maar het geslacht van je chirurg zou er toch niet toe moeten doen?

Dat kan misschien toch een rol spelen, blijkt uit een Canadese studie waar 1,3 miljoen patiënten aan meededen en onder andere werd geleid door de Mount Sinai Hospital in de VS.

Daaruit blijkt dat vrouwen die spoedoperaties met mannelijke chirurgen ondergingen, een 15% hogere kans hadden om te sterven, een ernstige complicatie te ervaren en / of binnen 30 dagen opnieuw in het ziekenhuis te worden opgenomen dan wanneer een vrouw hun operatie uitvoerde.

BEKIJK OOK
Kale en korte man vol tatoeages één van 's werelds meest invloedrijke mannen

Mannen daarentegen ervaren vergelijkbare goede resultaten, ongeacht het geslacht van hun chirurg, blijkt verder uit het onderzoek.

Waarom dergelijke “seksdissonantie” precies bestaat, is nog niet volledig duidelijk, en was de studie niet ontworpen om deze vraag te beantwoorden.

Mogelijk speelt communicatie een belangrijke rol, wordt aangehaald. Patiënten worden daarom geadviseerd om een arts te kiezen die veel met ze communiceert en ze een goed gevoel geeft.

Eerdere studies hebben aangetoond dat vrouwelijke artsen de neiging hebben om meer te luisteren waardoor hun patiënten het daardoor beter zouden doen.

foto ter illustratie.