Kans dat Nederland vervallen of ongeschikte medicijnen schenkt aan Suriname zeer klein

tablet vrouw medicijn capsule

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Recentelijk werd er veel kritiek geuit op de Surinaamse minister van Volksgezondheid.

Hem wordt verweten een donatieverzoek te hebben gericht aan Nederland voor medicijnen die nog bruikbaar zijn. Maar, zo beweren kwaadsprekers via sociale media, de middelen zouden niet voldoen aan de veiligheidscriteria.

GFC Gezondheid vroeg aan een deskundige in Amsterdam, Nederland, of het wel gebruikelijk is dat landen dergelijke verzoeken richten?

Aan GFC wordt uitgelegd dat het niet ongewoon is dat rijkere landen medische hulp verlenen aan landen in de derde wereld, waaronder het doneren van medicijnen.

Dit wordt vaak gedaan als onderdeel van humanitaire hulp of ontwikkelingssamenwerking. Echter, het is cruciaal dat de gedoneerde medicijnen aan bepaalde normen voldoen.

Ze moeten van goede kwaliteit zijn, geschikt voor de ziektes die in het ontvangende land voorkomen en niet op het punt van vervallen staan.

Volgens hem zijn er Internationale richtlijnen, zoals die van de Wereldgezondheidsorganisatie, opgesteld om ervoor te zorgen dat medicijndonaties ethisch en effectief worden uitgevoerd.

OOK INTERESSANT
Tieners ontvangen tot 5000 notificaties per dag en besteden uren aan TikTok

“En ik kan u verzekeren dat Nederland zich strikt houdt aan alle geldende protocollen. De kans is heel klein, eigenlijk nihil, dat ons land vervallen of ongeschikte medicijnen schenkt aan welk land dan ook”, meent hij.