Juspol en Dominicaanse Ambassadeur bespreken politiesamenwerking

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi, en de Dominicaanse ambassadeur Wellington Bencosme Castaño hebben van gedachten gewisseld over de samenwerking op het gebied van veiligheid.

Dit bezoek had als doel het bespreken van de samenwerking tussen Suriname en de Dominicaanse Republiek in het bijzonder op het gebied van veiligheid.

Er is tijdens deze ontmoeting gesproken over een potentiële collaboratie tussen het Ministerie van Justitie, Immigratie en Nationale Veiligheid in de Dominicaanse Republiek en het ministerie van Justitie en Politie in Suriname. Aan de orde is gekomen het delen van kennis over de aanpak van cybercrime en drugshandel.

De Dominicaanse Ambassadeur gaf aan dat de Dominicaanse Republiek veel expertise in huis heeft, wanneer het gaat om de bestrijding van digitale criminaliteit. Dit komt, doordat de Dominicaanse Republiek sterk afhankelijk is van haar toerisme sector. Toeristen zijn veelal slachtoffers van cybercrime.

Voor wat betreft drugshandel haalde hij aan dat zijn land, net als Suriname wordt gebruikt als doorvoerhaven naar andere delen van de wereld. Hij was geïnteresseerd te weten, wat de aanpak van Suriname is omtrent dit probleem. Verder was hij ook geïnteresseerd in de manier hoe Suriname haar grenzen bewaakt.

Minister Amoksi deelde hem mee dat er hieromtrent een goede samenwerking bestaat met de buurlanden. Justitieminister Amoksi zal in de toekomst ook nagaan het model van grensbewaking te delen met zijn Dominicaanse collega.

Ambassadeur Bencosme Castaño vulde aan dat Dominica al jaren, een probleem heeft bij de Haïtiaanse grens. Vele Haïtianen komen illegaal de Dominicaanse Republiek binnen.

De niet-ressiderende ambassadeur ziet graag geïnformeerd te worden over de situatie van het aantal Dominicanen in het land. Verder ook hoeveel van zijn landgenoten in de Surinaamse strafinrichtingen vertoeven.

Als plaatsvervangend hoofd van de permanente vertegenwoordiging van Suriname bij de Organisatie van Amerikaanse Staten in de periode 2012-2015, had de minister in verband met trainingen de Dominicaanse Republiek bezocht. Hij zal met de ambassadeur kijken naar mogelijkheden voor uitwisselingsprogramma’s tussen beide landen.

De ambassadeur en de minister hebben beide tot slot de hoop uitgesproken uit te kijken naar een goede samenwerking tussen Suriname en de Dominicaanse Republiek De samenwerkingspunten zullen in een memorandum of understanding (MOU) worden opgenomen.