Jaren wiet roken slecht voor geheugen

GFC NIEUWSREDACTIE- Toen onderzoekers keken naar de marihuanagewoonten van een groep mensen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, en vervolgens 25 jaar later, kwamen ze tot één bevinding: elk vijf jaar dat je wiet rookt, slipt het vermogen om woorden te herinneren weg.

Aan het begin van de studie, die werd gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, gaf 84 procent van de groep aan marihuana te gebruiken, terwijl minder dan 12 procent aangaf het 25 jaar later nog steeds te roken.

Tijdens de follow-up kregen de deelnemers standaard cognitieve tests die drie dingen maten: verwerkingssnelheid (bijvoorbeeld het oplossen van eenvoudige wiskundige problemen), verbaal geheugen (woordherinnering) en vaardigheden op een hoger niveau die laten zien hoe goed verschillende delen van de hersenen samenwerken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Man drinkt 12 blikken energiedrankjes per dag en krijgt hartaanval

Hoe langer mensen marihuana gebruikten, hoe slechter ze het op alle drie de fronten deden.

Echter, na rekening te hebben gehouden met andere factoren die de prestaties van de hersenen kunnen beïnvloeden, zoals het opleidingsniveau, bleef alleen de associatie tussen langdurig marihuanagebruik en verbaal geheugen bestaan.

Specifiek, voor elke vijf jaar dat iemand marihuana gebruikt, herinneren ze zich een woord minder uit een lijst van 15.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten