fbpx

Introduceer USD als officiële Surinaamse valuta

GFC NIEUWSREDACTIE- De wisselkoersen in Suriname zijn nu verder de lucht ingegaan en de monetaire autoriteiten weten geen raad en kunnen niks doen.

De Centrale Bank van Suriname en de regering hadden stabilisatie en verlaging van de wisselkoers en rust op de valutamarkt beloofd, maar hiervan is opnieuw helemaal niets te merken.

Dit is al jaren gaande in Suriname en opeenvolgende regeringen en governors van de CBvS en boekhoudkundige geweldige boekhoudkundige economen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) hebben tot op heden nog geen duurzame oplossing voor deze epidemie gevonden. IMF heeft ook geen oplossing hiervoor.

De enige duurzame oplossing is exportgerichte industriële productie. IMF-economen zijn boekhouders en hebben hier geen verstand van. En omdat Surinamers en IMF’ers nauwelijks verstand hebben van duurzame innovatieve industriële productie gaat Suriname in de komende jaren blijven sukkelen met het valutaprobleem. Dit probleem staat al 50 jaar duurzame economische ontwikkeling en duurzame welvaart in Suriname in de weg.

Er zijn twee concrete oplossingen voor de valuta-epidemie: 1) 10.000 exportgerichte industriële productiefabrieken zo snel mogelijk opzetten en 2) USD als officiële Surinaamse valuta invoeren. Dit dient parallel te gebeuren.

“President John Maguguli van Tanzania heeft 1423 fabrieken in zijn eerste jaar als president gebouwd en het land is nu een van de snelst groeiende economieën in de wereld! President Santokhi heeft na 2,5 jaar als president nog niet eens 1 cassavefabriekje gebouwd en heeft nog enkele jaren nodig om op te starten. Hij heeft het te druk met geld lenen.” Hubert Rampersad

Hoe is dit mogelijk, terwijl Suriname de meeste economen ter wereld heeft, per hoofd van de bevolking. Het economisten land Suriname is wereldkampioen economie, en toch sukkelt het land al 50 jaar met dit groot valutaprobleem. Wordt het eindelijk geen tijd om met een duurzame oplossing te komen?

Tegenwerking Surinaamse politici en boekhouders

Waarom werken politici en boekhouders in Suriname volledige en officiële dollarisering van de economie tegen? Ze kunnen maar niet begrijpen dat je hierdoor voor eens en altijd verlost bent van het valutaprobleem en dat je hierdoor een stevige fundatie legt voor duurzame economische groei en welvaart in Suriname.

Ze willen niet hebben dat ‘the Federal Reserve System’ (the central banking system of the United States) zo volledige grip krijgt op de Surinaamse economie en dat ze hierdoor geen geld kunnen blijven drukken. Ze zijn te trots om dit uit handen te geven en de power hebben om te kunnen blijven rommelen.

De belangrijkste redenen die deze kortzichtige mensen aangeven om de USD niet als officiële valuta te gebruiken zijn:

1) The Federal Reserve (Amerikaanse Centrale Bank) heeft dan volledige controle op de Surinaamse economie; de overheid kan hierdoor geen USD drukken. De corrupte politici en GELDIMPORT-CENTRALE-BANK-SURINAME-CONTAINERSeconomen willen blijven doorgaan met monetaire financiering. De CBvS drukt regelmatig SRD. Onlangs werd weer een een 40ft stalen container met daarin SRD biljetten binnengebracht, onder het mom van “vervanging van beschadigde biljetten”, lees “CBvS brengt wederom container met SRD binnen”.

2) Er is dan niet genoeg USD in Suriname om salarissen daarmee uit te betalen; ze snappen niet dat dollarisering gepaard gaat met een cultuuromslag in de samenleving en dat dit je gaat dwingen het overheidsapparaat eindelijk effectief te saneren, slimmer te werken en een lerende innovatieve samenleving te creeren.

3) De talrijke cambiohouders hebben dan geen werk meer.

Het zijn vooral politici die voor macro-econoom spelen die momenteel het besluitvormingsproces hieromtrent saboteren. Lees ook wat boekhouder Caram onlangs zei: ‘Gedeeltelijke dollarisering is meest risicovolle alternatief’. Wat hij niet begrijpt is dat USD als officiële valuta een groei- en leerproces is.

Het dwingt je te focussen op exportgerichte produktie om USD te verdienen, het gaat corruptie in Suriname reduceren, het gaat monetaire financiering (devaluatie van de SRD) voorkomen, het gaat de toerisme industrie een boost geven, gaat money laundry beperken, gaat meer investeerders uit het buitenland aantrekken en meer vertrouwen geven in Suriname, hetgeen ten goede komt aan een verbeterd investeringsklimaat.

OOK INTERESSANT
Vissers gaan elkaar te lijf met kapmessen en houwers

Je hoeft geen geweldige econoom te zijn om deze mooie kans voor Suriname niet te zien.

16 landen die USD als hun officiële valuta gebruiken

Volledige dollarisering is niet in elk land nodig, echter wel in landen als Suriname die hiermee zwaar te kampen hebben en dit probleem niet duurzaam en structureel kunnen oplossen. Er zijn 16 landen en regio’s die USD als hun officiële valuta gebruiken: Ecuador, Somalië, Panama, Puerto Rico, El Salvador, Guam, Turks- en Caicoseilanden, Amerikaanse Maagdeneilanden, Britse Maagdeneilanden, Amerikaans Samoa, Oost-Timor, Marshalleilanden , Bonaire, Caribisch Nederland, Noordelijke Marianen en de Federale Staten van Micronesië, lees dit artikel “What Countries Use Dollars?”

De inwoners van deze landen hoeven niet elke dag online te kijken wat hun salaris waard is, de winkeliers hoeven hun prijzen niet elke dag aan te passen, hun ministerie van EZ hoeft geen prijscontroles in de winkels elke dag uit te voeren zoals in Suriname en kan voortaan volledig focussen op duurzame economische ontwikkeling, er is meer vertrouwen in deze landen, ze hebben een beter investeringsklimaat dan Suriname, ze hebben meer toeristen uit Amerika, er is minder corruptie, ze hebben geen cambio’s, er is hierdoor veel minder money laundry, er wordt geen geld stiekem erbij gedrukt door hun centrale bank, ze hebben een hogere economische groei dan Suriname, ze werken slimmer en harder om USD te verdienen en ze hebben geen vereniging van economisten nodig.

Kracht en status van de Amerikaanse dollar

De kracht en status van de Amerikaanse dollar maakt het een aantrekkelijke optie voor veel landen, vooral die in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Veel van deze landen liggen geografisch dicht bij de VS en zullen toeristische voordelen ervaren door de Amerikaanse dollar als hun primaire valuta te behouden. Dit is vooral belangrijk voor landen in het Caribisch gebied waar toerisme een essentieel onderdeel is van hun economische fortuin. Suriname ligt in het Caribisch gebied en heeft deze kans 50 jaar laten liggen. Surinaamse politici hebben dit bewust gedaan om zo door te kunnen blijven stelen en rommelen.

Voor Amerikanen is het brede gebruik van de Amerikaanse dollar in toeristische hotspots zoals het Caribisch gebied ideaal. Ze kunnen met hun eigen geld reizen en hoeven zich geen zorgen te maken over het wisselen van lokale valuta. De Amerikaanse dollar wordt in deze landen en regio’s gebruikt omdat het handig en waardevol is. De stabiliteit van de Amerikaanse dollar in vergelijking met veel andere kleinere valuta’s stelt landen als El Salvador en regio’s zoals Bonaire ook in staat om hun eigen economische productie op gang te brengen.

Voordelen voor Surinamers

Surinamers kunnen momenteel niet aan USD komen om hun business draaiende te houden. Voorts kunnen ze moeilijk USD bij hun bank in Suriname opnemen vanwege al die money laundry beperkingen. Ook kunnen ze hierdoor nauwelijks USD via de bank naar het buitenland sturen en de overmakingskosten zijn te hoog. Zoals eerder aangegeven hoeven ze zich niet elke dag druk te maken over de waarde van hun geld en wat ze daarmee nog kunnen kopen.

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) kan dan eindelijk volledig focussen op Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie en niet op slechts prijscontroles. Dit ministerie fungeert momenteel als ministerie van prijscontroles en niet als ministerie van EZ. Suriname gaat hierdoor eindelijk na 50 jaar meer welvaart ervaren.

Vertraging en sabotage door politici

Het proces van volledige dollarisering moet goed worden voorbereid anders in het gedoemd te mislukken. Naar mijn mening moet voorbeiding van dit proces vandaag beginnen en moet volledige dollarisatie binnen 1 jaar worden geimplementeerd, in goed overleg met en volledige ondersteuning van de Amerikaanse overheid. Hiervoor is innovatief en visionair leiderschap nodig met onder meer integriteit, durf, moed, daadkracht en deskundigheid.

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad