fbpx

Inheemse vrouwen maken vuist tegen huiselijk geweld

GFC NIEUWSREDACTIE- Een groep van 20 vrouwen uit verschillende Inheemse dorpen uit alle regio’s in Suriname worden momenteel getraind om een grotere rol te spelen in het opvangen, begeleiden en tegengaan van het geweld tegen vrouwen en meisjes.

Niet alleen wordt de deelnemers geleerd om bewustwording over de issue te vergroten, maar ook basisvaardigheden voor het voeren van gesprekken met slachtoffers. Ze leren ook de mensen wegwijs maken, en ze te wijzen waar ze naar toe kunnen stappen voor hulp of begeleiding.

Het gaat niet alleen om lichamelijk geweld tegen vrouwen en meisjes maar ook betreft andere vormen van geweld zoals emotioneel of financieel geweld. De mensen die getraind worden zullen een soort ‘eerste hulp’ zijn voor de slachtoffers.

Na deze Training voor Trainers zullen de deelnemers verder begeleid worden om in hun eigen regio vrouwen te trainen, zodat er in bijna elk Inheems dorp in Suriname minstens één vrouw is als ‘eerste hulp’ kan optreden.

BEKIJK OOK
Criminelen schieten autoruit pompstationhouder kapot en gaan ervandoor met dagopbrengst

De training is dinsdag gestart in de vergaderzaal van Osewa O’tono en duurt tot en met zondag. Er worden onderwerpen behandeld zoals huiselijk geweld, kindermishandeling en het opvoeden zonder geweld.

Stichting Projekta en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) hebben de training georganiseerd. De organisaties vinden dat het geweld onder Inheemse vrouwen tot nu toe onderbelicht is in de landelijke discussie en het beleid over geweld tegen vrouwen.

De training is onderdeel van het programma dat gedurende drie jaren wordt uitgevoerd met (financiële) steun van de United Nation Trust Fund to End Violence against Women.

Deze organisatie is het enige wereldwijde fondsenmechanisme dat uitsluitend is gericht op het tegengaan van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes op lokaal en nationaal niveau.