fbpx

Industrial Boilers wil biomassafaciliteit in Suriname opzetten

GFC NIEUWSREDACTIE- De Indiase onderneming Industrial Boilers Limited wil een faciliteit voor het verwerken tot biomassa in Suriname opzetten.

Daarover zijn er op 13 januari gesprekken gevoerd met de in India aanwezige delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi. De onderneming heeft reeds ervaring met Suriname, onder meer via de NV Energiebedrijven Suriname (EBS).

De onderneming is gespecialiseerd in het omzetten van afval naar energie. De faciliteiten van Industrial Boilers zijn van internationale standaard en als zodanig goedgekeurd. Het bedrijf is onder meer actief in Bangladesh en Afrika, waar het vooral rijstkaf omzet in goedkope elektriciteit.

De onderneming maakt gebruik van de nieuwste technologie en loopt daarmee ook vooruit op de ontwikkelingen. Met de focus op kwaliteit worden er machines geproduceerd en geëxporteerd naar onder meer Polen, Saoedi-Arabië, Singapore, Indonesië en Vietnam.

Santokhi heeft de afgevaardigden van Industrial Boilers geïnformeerd over de financieel-economische situatie waarin Suriname verkeert; de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) alsook de samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

BEKIJK OOK
eGA presenteert voorstellen aanpak digitalisatie

Aangezien Industrial Boilers geen relatie heeft met de IDB kan de mogelijkheid bekeken worden dat er via de Indiase EXIM Bank financiering wordt gevonden voor investeren in Suriname.

Minister Albert Ramdin heeft de onderneming voorgesteld om mee te doen met aanbestedingen in Suriname. Hij bracht tijdens het onderhoud onder meer de vuilstortplaats Ornamibo ter sprake en Nickerie waar er rijst wordt geproduceerd en dus rijstkaf verwerkt kan worden. Verder zou volgens de bewindsman ook houtafval verwerkt kunnen worden tot duurzame energie.

Hoewel er genoeg samenwerkingsgebieden zijn besproken heeft Suriname zijn prioriteiten voor afvalverwerking en verbrandingsovens duidelijk gemaakt. Er zijn vervolggesprekken afgesproken.