India zet zich klaar voor een nieuwe poging om op de maan te landen

GFC NIEUWSREDACTIE- Nadat Rusland eerder deze week een mislukte landing ondervond, is India nu aan de beurt om een landing op de maan te proberen. Met China als enige land dat sinds 1976 succesvol op de maan is geland, hoopt India met de Chandrayaan 3 missie een soortgelijk succes te behalen.

Het Chandrayaan 3 ruimtevaartuig, ook bekend als de Vikram-lander, zal naar verwachting woensdag zachtjes op het maanoppervlak neerkomen, wat een eerherstel zou zijn voor India’s mislukte poging in 2019 met de Chandrayaan 2 missie.

China heeft sinds 2013 drie succesvolle landingen op zijn naam staan, waaronder de eerste gecontroleerde landing aan de verre kant van de maan en een ambitieuze monsterretourmissie in 2020.

Chandrayaan 3

Landers gefinancierd door Israël en Japan mislukten tijdens hun afdaling naar de maan in 2019 en eerder dit jaar.

Eenmaal geland, zal Chandrayaan 3’s Vikram een kleine rover genaamd Pragyan inzetten. Deze zonne-energie aangedreven robot zal chemische analyses van het maanoppervlak uitvoeren.

OOK INTERESSANT
'Mensen bestaan over 250 miljoen jaar niet meer door klimaatextremen'

India’s ruimteagentschap heeft snel een vervolgmissie opgezet na het mislukken van de Chandrayaan 2 landing in 2019. De oorzaak van deze mislukking werd achterhaald en er zijn aanpassingen gemaakt in de huidige missie.

Het blijft afwachten of India in staat zal zijn om de geschiedenis te herhalen en zich bij China te voegen als een van de weinige landen die de laatste decennia succesvol op de maan hebben geland.

Foto: Instagram/chandrayan_3