Meeste medicijnen die in Suriname worden gebruikt komen oorspronkelijk uit India

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE– India is wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers van verschillende medicijnen. Het overgrote deel medicijnen dat in Suriname wordt gebruikt is gefabriceerd in India.

Ook de medicamenten die in Nederland en andere Europese landen bij de apotheek worden gehaald komen veelal oorspronkelijk uit dat land.

Dat de geneesmiddelen vervolgens opnieuw worden verpakt en worden voorzien van een Nederlandse tekst zou al gauw de verkeerde indruk kunnen wekken dat de middelen origineel uit Europa komen. Maar niets is minder waar.

Ruim 70 tot 80 procent van de geneesmiddelen die in Nederland en ook Suriname worden geslikt zijn oorspronkelijk gemaakt in fabrieken in India en China. De lage kostprijs speelt daarbij een grote rol.

“Het argument dat vaak in Suriname wordt gebruikt om geen preparaten uit India te gebruiken is dus niet valide. U gebruikt waarschijnlijk al jaren middelen uit Indiase fabrieken zonder dat u het wellicht weet”.

“Dat medicamenten in een doos zijn verpakt door een Nederlandse fabrikant en voorzien zijn van een Nederlandse tekst kan u al gauw op een dwaalspoor brengen”, zegt een expert aan GFC Nieuws.

India is dus een belangrijke wereldspeler op het gebied van de medicijnproductie. De wereld is op dit vlak erg afhankelijk van deze grootmacht.