Een bejaarde Surinaamse dame die woont in Amsterdam deelde onlangs haar ervaringen over begrafenissen in haar thuisland Suriname.
Volgens de tachtiger zijn deze bijeenkomsten niet altijd een moment om de overledene de laatste eer te bewijzen, maar vaak een sociale gelegenheid.
Uit haar jeugdherinneringen in Paramaribo herinnert ze zich nog goed hoe zij en haar familie begrafenissen bijwoonden van mensen die ze jarenlang niet hadden gezien.
Het doel was niet zozeer het betuigen van respect aan de overledene, maar eerder het ‘gezellig kletsen’ met andere aanwezigen.
Deze gewoonte lijkt nog steeds sterk aanwezig in Suriname, aldus de verhalen die de vrouw hoort van haar familieleden die nog in het Zuid-Amerikaanse land wonen.
“Het is niet ongewoon dat meer dan honderd mensen naar de begrafenis van een onbekende persoon gaan, puur om de sociale interactie”, verklaart ze tegenover een medewerker van GFC Lifestyle.
Hoewel de senior toegeeft dat deze praktijk enigszins vreemd kan lijken, benadrukt ze dat het een integraal onderdeel vormt van de Surinaamse cultuur.
Dit fenomeen staat volgens haar in schril contrast met de Nederlandse benadering van begrafenissen.
In Nederland zouden deze plechtigheden typisch worden bijgewoond door naaste familieleden en vrienden die een sterke band hadden met de overledene.
De focus ligt meer op het herdenken van de persoon en het bieden van steun aan de directe nabestaanden.
“Begrafenissen in Nederland lijken meer een sombere gelegenheid, terwijl het in onze cultuur juist een excuus is om sociaal samen te zijn en het versterken van familiebanden”, aldus de dame op leeftijd.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com