Naar aanleiding van een recent nieuwsbericht van GFC Nieuws waarin werd geklaagd over de kwaliteit van het ontbijt op een KLM-vlucht van Paramaribo naar Amsterdam, is er een discussie ontstaan over de toekomst van maaltijden op vluchten tussen Suriname en Nederland.
Passagiers die gewend zijn aan een uitgebreid maaltijdaanbod maken zich zorgen over de trend van betaalde maaltijden, zoals gezien bij sommige luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.
Uit onderzoek van GFC blijkt dat het inderdaad gebruikelijk is voor low-cost airlines voor vluchten in Europa en de VS om passagiers te laten betalen voor eten en snacks.
Of passagiers moeten betalen voor eten aan boord hangt echter af van verschillende factoren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden een ‘gratis’ maaltijd aan als een service, afhankelijk van factoren zoals de vluchtduur.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de maaltijden aan boord bij KLM of Surinam Airways niet ‘gratis’ zijn in de traditionele zin, maar eerder inbegrepen in de ticketprijs.
KLM biedt naast de standaard inbegrepen maaltijd, ook uitgebreidere betaalde opties aan op de route Amsterdam-Paramaribo, variërend tussen de 19 en 30 euro voor een à la carte menu.
Passagiers kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een Indonesische maaltijd met bami goreng, rendang, kokos ananas nagerecht, spekkoek en een Heineken bier.
De meerderheid van de grote, niet-lowcost luchtvaartmaatschappijen op intercontinentale vluchten bieden nog steeds maaltijden aan als onderdeel van de vliegervaring.
De kans dat passagiers in de toekomst moeten betalen voor eten aan boord van vluchten tussen Nederland en Suriname lijkt dus erg klein. Noch KLM noch Surinam Airways zijn low-cost carriers.
Ter vergelijking: de Singaporese low-cost maatschappij Scoot, die onder andere vluchten aanbiedt van Singapore naar Berlijn, een vlucht van 15 uur, biedt geen gratis maaltijden aan op haar goedkoopste tickets van duizend euro, maar wel tegen betaling.
Dit model lijkt echter niet overgenomen te worden door de grotere maatschappijen op routes zoals die tussen Suriname en Nederland.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com