fbpx

IMF keurt Pakistaans leningsprogramma goed

GFC NIEUWSREDACTIE- Het IMF heeft een overeenkomst goedgekeurd om een enorm leningsprogramma voor Pakistan nieuw leven in te blazen, zei de minister van Financiën maandag, terwijl het land worstelt met verwoestende moessonoverstromingen die een economische crisis hebben verergerd.

“We zouden nu de 7e en 8e tranche van $ 1,17 miljard moeten krijgen”, zei Miftah Ismail op Twitter.

Het oorspronkelijke reddingspakket van $ 6 miljard met het Internationaal Monetair Fonds werd in 2019 ondertekend door voormalig premier Imran Khan, maar liep herhaaldelijk vast toen zijn regering terugkwam op overeengekomen hervormingen van subsidies en er niet in slaagde de belastinginning aanzienlijk te verbeteren.

De nieuwe overeenkomst volgt op maanden van zeer impopulaire aanscherping van de broekriem door de regering van Shehbaz Sharif, die in april aan de macht kwam en brandstofsubsidies effectief heeft afgeschaft en nieuwe maatregelen heeft ingevoerd om de belastinggrondslag te verbreden.

BEKIJK OOK
Eén dode door aardbeving in Mexico

De regering bereikte vorige maand een akkoord met IMF-medewerkers om het opgeschorte hulppakket opnieuw op te starten.

Het bestuur van de in Washington gevestigde crisiskredietverstrekker overwoog ook een verzoek om het pakket tot juni 2023 te verlengen en ongeveer $ 1 miljard aan het totaal toe te voegen.

Het IMF had nog geen verklaring afgegeven over zijn besluit.

De laatste uitbetaling zou het totaal ontvangen in het kader van de Extended Fund Facility van het IMF op iets meer dan $ 4 miljard brengen.