fbpx

ICT-sector ready om deviezen te verdienen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse ICT-sector is ready om voor buitenlandse klanten te werken en zodoende deviezen voor het land te verdienen.

Dit heeft ir. Nilesh Bishesar namens de ICT Associatie aan president Chandrikapersad Santokhi voorgehouden. Bij dit moment waren ook minister Riad Nurmohamed en Prewien Ramadhin namens e-Gov aanwezig.

Santokhi is door Bishesar geïnformeerd over de problemen die de ICT-sector ondervindt vanwege de huidige economische situatie. Aangegeven is dat de instabiele koers remmend werkt. “Ondernemers hebben een stabiele koers nodig, anders is het lastig om te plannen”, zegt Bishesar.

Inputs voor de sector zijn namelijk aan een dollarcomponent gebonden. Het Surinaamse bedrijfsleven wil ook minder investeren in automatisering, omdat de economie te kwetsbaar is. Doordat de economische situatie geen goede perspectieven biedt, lijdt ook de ICT-sector onder het wegtrekken van kader. Volgens Bishesar verliest zowel het bedrijfsleven als het land hiermee aan omzet en kennis.

Naast dit alles zijn er volgens Bishesar ook positieve zaken. Hij meent dat de ICT-sector net als de callcenters ook een groei kan maken in Suriname. De deskundige spreekt van low hanging fruits binnen de sector. Volgens hem is de ICT-sector klaar om voor buitenlandse klanten te werken. “De bedrijven zijn internationaal gecertificeerd en de werknemers zijn gekwalificeerd”, aldus Bishesar.

Hij noemt stroom en internet de enige voorzieningen die de sector nodig heeft om haar diensten aan het buitenland te verlenen, net zoals dat met callcenters het geval is. “Het is een sector waarmee heel snel geld voor Suriname verdiend kan worden”.

Volgens Bishesar zal er naar synergiën gezocht moeten worden: In plaats dat kader weggenomen wordt uit de sector, ziet hij liever samenwerking om van de voordelen te profiteren. Aan president Santokhi is gevraagd dat die op diplomatiek niveau de discussie aangaat met Nederland dat Suriname niet wordt leeggehaald met kader, maar dat er wordt samengewerkt. Verder is voorgesteld ICT-onderwijs ook op de universiteit door te voeren.

Bishesar gaf aan dat India, welke eerder dit jaar door president Santokhi is bezocht, ICT tot zijn kunst heeft gemaakt. Hij ziet Suriname ook volgens die contouren zijn ICT-sector verder ontwikkelen. De deskundige spreekt van een sector met een grote potentie voor deviezen en werkgelegenheid.

Namens het ICT-AS bestuur zaten aan Nilesh Bishesar (adviseur) en Sheetal Sujan ( penningmeester). Het ministerie van TCT was vertegenwoordigd door Mevrouw Ciefranie Menig, directeur Communicatie.