fbpx

Hofpresident geeft startsein driejarige opleiding tot civiele rechter

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse Hofpresident, Iwan Rasoelbaks, heeft het startsein gegeven voor de driejarige opleiding tot civiele rechter, de RAIO.

Uit de groep van 75 sollicitanten is er na de selectieprocedure gekozen voor 15 personen die de opleiding zullen volgen. Deze groep is de crème de la crème zegt Dinesh Sewratan, voorzitter van de RAIO-raad tevens lid van het Hof van Justitie.

De RAIO-raad is voor 5 jaar geïnstalleerd door Justitieminister Kenneth Amoksi en is belast geweest met de selectie van kandidaten.

De groep die de RAIO gaat volgen, bestaat uit 10 vrouwelijke en 5 mannelijke kandidaten. Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie.

“De behoefte aan civiele rechters is groot,” gaf mr. Rasoelbaks aan in zijn toespraak. Hij zegt verder dat nadat deze nieuwe groep de opleiding heeft afgerond, het aantal rechters zal toenemen tot 45. Echter moet er rekening worden gehouden met de uitstroom van rechters, door bijvoorbeeld pensionering.

BEKIJK OOK
Presidentieel team heeft constructief onderhoud met Centrale Bank

In de nabije toekomst, moeten rechters gereed gemaakt worden voor de bestuurs- en belastingrechtspraak vertelde de Hofpresident verder.

Tegen deze achtergrond is er nu gekozen voor de driejarige RAIO-opleiding civiel, in plaats van de oude vijfjarige algemene (civiel en strafrecht) opleiding.

Amoksi sprak de hoop uit dat deze groep toekomstige civiele rechters de juiste personen zijn voor de taak en dat hun uitspraken hiervan zullen getuigen. Met deze RAIO-opleiding civielrecht wordt er volgens de bewindsman een “stevige civiele basis” gelegd.

De RAIO-raad had graag meer jongere mensen gehad, daar enkele van de huidige rechters in de komende 5 jaren met pensioen gaan. Het gros van de rechters is nu tussen 50 en 60 jaar oud. Volgens de Grondwet moet een kandidaat-rechter 30 jaar zijn om benoemd te kunnen worden.