Het schuurt aan alle kanten binnen de Surinaamse regeringscoalitie

santokhi en brunswijk

GFC NIEUWSREDACTIE– Ondanks enorme spanningen en meningsverschillen blijven de Surinaamse coalitiepartijen vasthouden aan hun machtspositie.

Alhoewel er al jarenlang onenigheid heerst binnen de coalitie, kiezen ze er nog steeds voor om de samenwerking niet te verbreken. De keuze om hun machtspositie te behouden lijkt te prevaleren boven hun principes.

Suriname-analist Soeroechomento verduidelijkt in gesprek met GFC de situatie: “De coalitiepartijen VHP en ABOP zijn zich terdege bewust van het gevaar om hun greep op de macht te verliezen.”

“Ondanks hun verschillen kiezen ze ervoor om verenigd te blijven, om de gezamenlijke controle over de regering te behouden. Dit gedrag kan een negatief effect hebben op het beleid en de besluitvorming.”

Deze situatie kan naar zijn zeggen ernstige gevolgen hebben voor de politieke stabiliteit van het land en het welzijn van de bevolking.

Beslissingen die puur gebaseerd zijn op het behouden van de macht, kunnen leiden tot het negeren van dringende kwesties en belangrijke hervormingen.

OOK INTERESSANT
Suriname staat op de 9e plaats wereldwijd voor hoogste inflatie in 2023

Dit zet volgens de analist vraagtekens bij de oprechtheid van de coalitiepartijen en het compromis tussen hun principes en de hunkering naar macht.

“Zal het landsbelang uiteindelijk prevaleren of blijft persoonlijk gewin de dominante factor? Alleen de tijd zal het leren.”