“Herhaaldelijk gevaar: Vliegverkeer loopt opnieuw risico door acties”

GFC NIEUWSREDACTIE- Het vliegverkeer in Suriname loopt opnieuw risico door een arbeidsconflict.

Sinds 21 augustus voert de Meteorologische Werknemers Organisatie, specifiek het Synop (surface synoptic observation) personeel, geen diensten meer uit op zon- en feestdagen.

Dit betekent dat de weersafhankelijke luchtverkeerstoren vanaf dit weekend geen weersinformatie meer ontvangt van deze dienst. Deze meteorologische gegevens zijn cruciaal voor het veilig begeleiden van vliegverkeer.

De Synop-waarnemingen, vastgelegd in een speciale code, worden normaal gesproken verzameld door getraind personeel en automatische weerstations.

Momenteel zijn de weerstations echter buiten werking. De verzamelde Synop-codes, bestaande uit cijfers, worden vertaald naar begrijpelijke taal en via het AMHS (Aeronautical Meteorological Handling System) naar een databank in Brazilië gestuurd.

Van daaruit verspreiden ze wereldwijd naar luchtvaartmaatschappijen die in het Surinaamse luchtruim opereren.

De Algemene Ledenvergadering van de Meteorologische Werknemers Organisatie heeft besloten om niet te werken op zon- en feestdagen vanwege langdurig uitblijvende betalingen voor deze dagen, reis- en verblijfskosten, en shiftpremies.

Glen Swamipersad, voorzitter van de organisatie, uitte zijn frustratie over de situatie. Hij benadrukte dat het onaanvaardbaar is na meer dan 50 jaar om documentatie te eisen voor betalingen die al die tijd werden toegekend.

De werknemers hebben nu besloten om hun werkschema aan te passen als reactie op het conflict.

OOK INTERESSANT
Drie gewonden, waaronder een baby van 7 maanden, bij verkeersongeval