fbpx

Hebben wij in Suriname te doen met een president met de kracht van een tandeloze tijger?

INGEZONDENDISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud

Ik ben net als zovele anderen enorm boos op president Chandrikapersad Santokhi.

In zijn hoedanigheid als voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zou Santokhi in de periode 2015 – mei 2020 zich enorm sterk hebben gemaakt voor de bestrijding en aanpak van corruptie.

De toenmalige regering onder leiding van Desi Bouterse werd haast elke dag verweten een corruptie- faciliterend beleid te voeren, maar nu blijkt dat deze zelfde Santokhi niet optreedt, niet kan optreden of weigert op te treden tegen corruptie in zijn regering en zijn directe omgeving.

Deze week werd de gemeenschap wederom voor de zoveelste keer binnen een korte periode geconfronteerd met niet alleen conflict of interest en het faciliteren van friends & family, maar het verder uithollen van een noodlijdend staatsbedrijf dat personeel afvloeit, vluchten annuleert, vliegtuigen inlevert en dat nagenoeg failliet is.

Wat schets onze verbazing: de president kiest er niet voor om betrokkenen te bedanken en een strafrechtelijk onderzoek te laten instellen, maar hij probeert de gemeenschap wederom aan het lijntje te houden met de benoeming van een commissie om deze zaak te onderzoeken. Wat valt er te onderzoeken?

BEKIJK OOK
Marrons hadden met traktaten ook ‘autonomie’ afgedwongen

De president dient af te blijven van deze zaak en zoals het parlement heeft gevraagd, het Openbaar Ministerie de ruimte te geven om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Met deze handeling miskent de president het gezag van het parlement en neemt hij niet alleen een loopje met het hoogste college van staat, maar ook de samenleving.

Het frappante in deze zaak is ook dat de betreffende persoon, die pretendeert deskundig te zijn, pas in februari van dit jaar in Nederland is beëdigd tot advocaat.

De man is dus een groentje.

Daarbovenop blijkt dat zijn advocatenkantoor in december 2021 is opgericht, een maand voordat het contract met de SLM is gesloten. Wat heeft de president nog meer nodig om in te zien dat deze zaak stinkt?

Hoe kan het dat van de samenleving wordt gevraagd dat die de buikriemen strakker aandoet, terwijl personen gewoon vanuit het buitenland even overvliegen en het land leegzuigen?

Is de president, die eens een top politiefunctionaris was en ook minister van Justitie en Politie, verworden tot een tandeloze tijger?

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud