fbpx

“Grote vrees binnen financiële wereld om te spreken over bankvonnissen”

GFC NIEUWSREDACTIE- De recente veroordeling door de rechter van leidinggevenden uit de Surinaamse bankwereld heeft veel opschudding veroorzaakt in het normaliter financiële gesloten wereldje, maar ook ver daarbuiten.

“Vertrouwen is de kurk waarop de financiële wereld drijft en dat is behoorlijk geschaad. Weinig personen uit die wereld laten graag het hunne ervan weten door de verstrengeling van belangen en de vrees voor rancune,” zegt de KennisKring (KK).

Volgens KK heeft zij voor het eerst in haar 25-jarig bestaan ervaren dat ongeveer 20 topjuristen, topbankiers en anderen hebben afgezien om over de recente 5 vonnissen als gastspreker op te treden.

Oud-bankier Hans Moison, oud-DNA-lid Carl Breeveld en advocaat Pamela Kraag hebben hun medewerking toegezegd om de hun visie en de eventuele gevolgen van deze markante veroordelingen te bespreken.

Recent heeft ook de De Surinaamsche Bank bekendgemaakt dat per 14 februari 4% voor kosten in rekening gebracht zullen worden voor stortingen boven de 2999 euro of US Dollar. Daarvoor was het $9999.

Twee jaar geleden werd het cheque boekje afgeschaft, hetgeen vooral voor seniorenburgers en bedrijven veel ongerief tot heden met zich meebrengt qua onveiligheid en digitale diefstal waar Suriname niet genoeg ervaring mee heeft en zelf de banken klanten niet genoegzaam beschermen tegen fraude.

De recente Centrale Bank valutaveilingen tegen 70-80% rente aan de banken hebben grote winsten opgeleverd. Schandalen bij een bankinstellingen worden binnenshuis bedekt. Het openen van een bankrekening is een lijdensweg, ook voor de diaspora met wel of geen PSA-kaart.

Suriname is zeer negatief nationaal en international te kijk gezet. Van welke cliënten waren de 19 miljoen Euro waar Nederland nog steeds beslag op heeft gelegd? Leren de banken wel uit deze in-huis-misstappen? Is de toezichthouder niet medeschuldig aan deze misstanden; werkt hun controle systemen ondanks zo een grote en dure staf wel optimaal?

Op dinsdag 15 februari zullen genoemde deskundigen het licht schijnen op deze KennisKring presentatie die live te volgen is via ABC TV kanaal 4.2 en via Facebook en YouTube Live Stream https://www.youtube.com/c/RCFAAccountants.