fbpx

Grote bezorgdheid om Iraanse klimmer bij thuiskomst na wedstrijd zonder hoofddoek

GFC NIEUWSREDACTIE- De zorgen groeiden dinsdag voor een Iraanse rotsklimmer die wereldwijde aandacht trok nadat ze had deelgenomen aan een internationaal evenement zonder de verplichte hoofddoekbedekking van haar land.

Elnaz Rekabi vertrok dinsdag vroeg vanuit Zuid-Korea naar Iran, zeiden de autoriteiten in beide landen, nadat ze daar in het weekend in een wedstrijd was geklommen.

Haar terugkeer heeft geleid tot angst voor haar veiligheid bij activisten en rechtengroepen, waarbij het land in de greep is van een dodelijk hardhandig optreden tegen anti-regeringsprotesten veroorzaakt door de dood van een jonge vrouw in het ziekenhuis drie dagen nadat ze was gearresteerd door de moraliteitspolitie.

De hijab is de focus geworden van weken van sociale onrust die de natie heeft overspoeld, gedreven door vrouwen die protesteren tegen strikte beperkingen op hun gedrag en uiterlijk opgelegd door de autoriteiten in de Islamitische Republiek.

BEKIJK OOK
Klimaatactivisten in Berlijn lijmen zich vast aan landingsbaan van luchthavens en verstoren vliegverkeer

Rekabi deed geen hijab aan tijdens de finale van zondag op het Asia Championship van de International Federation of Sport Climbing, waarin ze vierde werd.

Op video’s is te zien hoe Rekabi (33) alleen een hoofdband op haar hoofd draagt, haar haar in een paardenstaart gebonden en duidelijk zichtbaar.

Aangezien Iraanse vrouwelijke atleten altijd een hijab dragen tijdens wedstrijden in het buitenland en Rekabi dat eerder zelf had gedaan, werd wat een gedurfd politiek statement leek op grote schaal opgemerkt door westerse media en Iraanse waarnemers.

Het in New York gevestigde Centrum voor Mensenrechten in Iran noemde het “dapper”, terwijl Amnesty International zei dat de acties van Rekabi “moedig” waren, eraan toevoegend dat anderen die soortgelijke daden uitvoeren “ernstige gevolgen” hebben gehad in Iran.

Foto: NBC News