Groot deel vrouwen controleert borsten niet regelmatig op kanker wat kan zorgen voor te late diagnose

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een kwart van de vrouwen onder de 40 heeft zichzelf nog nooit gecontroleerd op borstkanker – in de veronderstelling dat ze te jong zijn of ze hebben het gewoon te druk.

En de helft van alle vrouwen controleert hun borsten niet regelmatig op tekenen van kanker, meldt een onderzoek.

De studie werd uitgevoerd in opdracht van The Estée Lauder Companies (ELC) UK & Ireland’s Breast Cancer Campaign.

Uit de studie waaraan 2.000 vrouwen deelnamen, bleek dat mensen van 18 tot 39 jaar het minst geneigd zijn om te zoeken naar tekenen van kanker, waarbij een tiende gelooft dat ze te jong zijn om aan de ziekte te lijden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouw wil grotere boezem maar sterft bijna door nepborsten

Maar een kwart geeft toe dat ze niet het vertrouwen hebben om zichzelf te inspecteren, terwijl een op de 10 het uitstellen voor het geval ze een knobbel vinden.

Het bleek ook dat vrouwen met een Zuid-Aziatische achtergrond het minst geneigd zijn om zichzelf te onderzoeken in vergelijking met andere etniciteiten, waarbij 40 procent toegeeft helemaal nooit te controleren.

Dit daalt tot 27 procent bij zwarte vrouwen en slechts 13 procent van die van andere etniciteiten.

Van de ondervraagde Zuid-Aziatische vrouwen die zichzelf niet controleren op tekenen van borstkanker, zei meer dan een derde dat ze vergeten of niet weten wat ze zoeken.

Terwijl meer dan een op de twintig (zeven procent) zich om culturele redenen niet op zijn gemak voelt om zichzelf te controleren.

Het bleek ook dat in vergelijking met andere etniciteiten, zwarte vrouwen weten hoe ze zich moeten controleren of waar ze op moeten letten (43 procent) en 15 procent is bang om door anderen te worden beoordeeld.