fbpx

Google wist dat de ‘incognitomodus’ de privacy van gebruikers niet beschermt, blijkt uit aanklacht

GFC NIEUWSREDACTIE- Op dit moment beraadt een rechter in Californië zich over de vraag of een class-action rechtszaak die miljoenen Google-gebruikers vertegenwoordigt, doorgaat.

Een groep consumenten beweert dat het bedrijf mensen heeft misleid over welke gegevens het verzamelde toen ze privé-browsemodi gebruikten in zowel de Chrome-webbrowser van Google als browsers die door andere bedrijven zoals Apple en Mozilla zijn gebouwd.

Omdat in wezen alle internetgebruikers in de Verenigde Staten een browser gebruiken om op internet te surfen, kunnen de mogelijke boetes als Google aansprakelijk wordt gesteld in de miljarden dollars lopen.

De advocaten die de rechtszaak leiden, hebben al een schat aan interne Google-e-mails verzameld die volgens hen laten zien hoe de leidinggevenden van het bedrijf al jaren weten dat wat het bedrijf “Incognito-modus” noemt, allesbehalve incognito is. Privé-browsemodi blokkeren meestal trackingcookies – kleine stukjes code die mensen op internet volgen die hun activiteit registreren.

BEKIJK OOK
NASA heeft plannen om mensen dit decennium nog op de maan te laten leven

Maar Google registreerde nog steeds informatie over mensen die de privémodus gebruikten wanneer ze websites bezochten die enorm populaire Google-software hadden geïnstalleerd die werd gebruikt voor het weergeven van advertenties of het meten van verkeer.

De e-mails die zijn vrijgegeven als onderdeel van het proces laten zien hoe Google-medewerkers herhaaldelijk hun zorgen over de privémodus bij hun superieuren hebben geuit. Een e-mail uit 2019 van Google’s Chief Marketing Officer Lorraine Twohill aan CEO Sundar Pichai zei dat Incognito “niet echt privé” was.

Een interne presentatie zei dat Google-gebruikers “de bescherming die Incognito biedt overschatten”. Een ander stelde voor om het woord “privé” volledig uit het startscherm van de incognitomodus te verwijderen.

Foto: Bloomberg