fbpx

Glasvezelproject Telesur moet internet landelijk verbeteren

GFC NIEUWSREDACTIE- Met de lancering in Paradise, Nickerie, van de 3e fase van het glasvezelproject van het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) wordt een begin gemaakt om landelijk alle hangkoperverbindingen te vervangen met glasvezel.

Als aandeelhouder van Telesur heeft de regering toestemming gegeven, deze investering te doen voor het welzijn van de natie. Dit is een vervolg van de fase 1 en fase 2 van de uitgevoerde projecten in 2017-2019.

Het is de bedoeling om glasvezel landelijk uit te rollen in alle districten zodat betrouwbare internet beschikbaar wordt voor eenieder. De zogenaamde ‘Fiber to the home’ is kenmerkend bij dit project waarbij er naast de glasvezellijnen langs de straten, ook een koppeling wordt gemaakt naar de woningen voor een betere verbinding aan huis.

President Chandrikapersad Santokhi is zeer verheugd met de lancering. “Dit project om heel Suriname te ontsluiten had ik aangekondigd in mijn jaarrede 2021 en kijkt u, binnen een jaar is het geïmplementeerd” aldus het staatshoofd.

De president zegt verder dat de timing van het project overeenkomt met de tijdlijn van het beleidsplan. De crisisfase moet overgaan in de stabilisatiefase waar er ontwikkeling en productie plaatsvindt.

Het staatshoofd haalde enkele mogelijkheden aan die komen met beter internet zoals, beter afstandsonderwijs voor zowel nationale als internationale graden, alsook werkgelegenheid bij buitenlandse bedrijven waarbij men op afstand werkt. Het oud netwerk was aangelegd met als doel vaste telefonie te leveren voor de klanten. Met de komst van het internet kon het netwerk tot op zekere hoogte ook internetcapaciteit bieden.

BEKIJK OOK
Waterschapsverkiezingen met oog op ontwikkeling rijstpolders

Tijdens de covid-pandemie moesten er veel meetings op afstand plaatsvinden. Het gevolg hiervan is een toename aan internetgebruikers. “Heel veel zaken moesten toen via internet. De druk op het internet, en de behoefte aan de breedbandcapaciteit was toen ontzettend hoog”, zei Sanjay Raghoebarsing, president-commissaris RVC.

“We hebben dat enorm moeten verruimen in een korte tijd. Dat heeft heel veel geld gekost. De capaciteit moet je ook kunnen distribueren; Een goed distributienetwerk is de sleutel om betrouwbare internet te leveren en de rol van de RVC in deze, is dat wij de potentie van Telesur wensen te maximaliseren.”

Anders dan het vorig project dat grotendeels gefinancierd was uit leningen, wordt dit project geheel uit eigen middelen gefinancierd. De voorlopige cijfers tonen dat Telesur in 2022 uit de rode cijfers is.

Vandaag wordt hetzelfde project gelanceerd te Moengo.