GFC NIEUWSREDACTIE- De Caribische regio heeft te maken met migratie van gezondheidspersoneel, wat resulteert in een slechte levering van gezondheidszorg als gevolg van plotselinge, onvoorziene verliezen van personeel.
Dit legt een extra druk op de inspanningen van ontwikkelingslanden om het recht op het hoogst haalbare niveau van gezondheid te bereiken. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de bevordering van een gezonde levensstijl, te beginnen op jonge leeftijd, en evenzeer aan de diensten voor geestelijke gezondheidszorg. Deze situatie heeft minister Albert Ramdin wereldleiders voorgehouden tijdens de G20-top op 15 en 16 november op Bali, Indonesië.
De bewindsman die Caricom-voorzitter president Chandrikapersad Santokhi vertegenwoordigde, hield twee interventies, waaronder de gezondheidsstructuur in de wereld. Hij gaf aan namens de Caribische gemeenschap volledig te staan achter de oproep van de G20 met betrekking tot de covid-pandemie. Deze oproep luidde “nooit meer” en dat er lessen moeten worden getrokken uit e pijnlijke ervaringen.
Volgens Ramdin heeft de recente pandemie de noodzaak van multilaterale oplossingen in tijden van een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied, versterkt. Hij voegde eraan toe dat eerder hiv-aids en de epidemie van niet-overdraagbare ziekten deze noodzaak benadrukten. “Bovendien heeft de covidpandemie duidelijk aangetoond dat we ons beter moeten voorbereiden op dergelijke gebeurtenissen.”
De BIBIS-minister zegt dat kleine en kwetsbare economieën, waaronder die in het Caribisch gebied, enorm hebben geleden. “Onze economieën hebben het nog steeds moeilijk omdat het herstel trager verloopt dan voorzien. Dat stelt extra uitdagingen voor de budgettering van de gezondheidssector.”
De bewindsman somde de volgende uitdagingen op: herstructurering van de wereldwijde gezondheidsarchitectuur, met specifieke aandacht voor het aanpakken van kwesties zoals regionale productie-eenheden; ongelijke toegang tot vaccins; ongecoördineerde rekrutering van personeel uit ontwikkelingslanden; overdracht en ontwikkeling van technologie en toegang tot financiering voor het versterken van de veerkracht van het gezondheidszorgsysteem.
Ramdin gaf aan dat het Caribisch gebied de wereld geleid heeft in de eliminatie van kinderziekten die te voorkomen zijn door vaccinatie. Echter is in de afgelopen jaren de traditioneel hoge vaccinatiegraad in het Caribisch gebied afgenomen en verder verergerd door de covidpandemie.
Hij deelde mee dat de Caricom-ministers van volksgezondheid in oktober 2021 unaniem de aanbeveling onderschreven om personeel in de gezondheidszorg te versterken, om te reageren op covid-19 en andere opkomende pandemieën. Hiervoor moeten acties worden ondernomen om aanbod, capaciteit, training, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van gezondheidszorg te verbeteren.
“Deze acties moeten echter worden aangevuld met een dergelijke wereldwijde architectuur om de toegang tot veilige en betaalbare levensreddende vaccins en medicijnen te vergemakkelijken, en gespecialiseerde training voor het gezondheidspersoneel.”
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com