fbpx

Gezonde vader-dochterrelaties bestaan wel

INGEZONDEN– Veel mensen vinden het ongepast en belachelijk dat een vader een kind, met name hun dochters, op de mond kust.

Of dat een vader zijn dochters op schoot neemt wanneer ze ouder zijn dan vijf. Een vader zou ook niet naakt voor zijn dochters moeten staan of in dezelfde douche met zijn dochter, ongeacht de leeftijd.

Natuurlijk is het belangrijk dat ouders grenzen aangeven in hun omgang met kinderen, maar een kus op de mond of op schoot nemen, lijken mij in de uiting van liefde en affectie een normale zaak.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouwen kunnen het niet alleen aan, jongens hebben hun vader ook nodig

Het is onzin om te denken dat een jong kind op de mond kussen of schoot nemen, ongepast is of verwarrend voor het kind, omdat het ook gevoelens heeft. Dat is hetzelfde als zeggen dat borstvoeding voor verwarring zorgt.
Misschien nemen sommige mensen er aanstoot aan, maar het is niet anders of seksueel meer beladen dan een baby over haar rug aaien.

BEKIJK OOK
Afstappen van cultuur van handen houden boven het hoofd van foute leidinggevenden

Wat je overigens wel vaak ziet is dat kinderen op een bepaalde leeftijd zelf aangeven papa en/of mama niet langer op de mond te willen kussen. Dat gebeurt meestal zo rond de puberteit of soms eerder. Meestal is dat omdat ze zien dat andere kinderen het ook niet (in het openbaar) doen.

In dat geval vind ik dat de wensen van het kind wel gerespecteerd moeten worden. Ook als de meisjes bijvoorbeeld hun tienerleeftijd naderen en borsten ontwikkelen of beginnen te menstrueren, zou ik sommige zaken, zoals onaangekondigd het bad of de slaapkamer binnenstappen, terwijl het kind naakt is, afraden.

Het kind kan zich ongemakkelijk voelen, omdat het in die puberfase een beetje onzeker is over het lichaam en of zichzelf aan het ontdekken zijn.

UMA Suriname

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar¬†[email protected]