Terwijl Suriname zich opmaakt voor de beëdiging van haar eerste vrouwelijke president, Jennifer Geerlings-Simons, slaat de realiteit van de voorgedragen ministers keihard in: slechts drie of vier van de aangekondigde kandidaten voor ministersposten zijn vrouwen.
Een diep teleurstellende constatering, zeker in een tijd waarin er luid is geroepen om systeemverandering, vernieuwd leiderschap en inclusiviteit.
UMA Legal Aid & Marketing (UMA) spreekt haar diepe bezorgdheid uit over de scheve genderverhoudingen in het aanstaande kabinet en roept op tot onmiddellijke bijsturing.
Zonder vrouwen geen systeemverandering
De verkiezingscampagnes waren gevuld met beloften over rechtvaardigheid, inclusie en gelijke kansen.
Juist daarom is het des te schrijnender dat ook de partij van de president-elect – de partij die door velen wordt gezien als het boegbeeld van vrouwelijke politieke emancipatie – slechts één vrouw heeft voorgedragen van de zes beschikbare ministersposten.
Deze keuze stelt niet alleen teleur, het vormt een directe breuk met het progressieve narratief waarmee de verkiezingen zijn gewonnen.
UMA herinnert eraan dat gendergelijkheid in Suriname decennialang bevochten is, vaak tegen de klippen op van een patriarchale politieke cultuur.
Vrouwenbewegingen, ngo’s en maatschappelijk actieve burgers hebben zich ingezet voor meer vertegenwoordiging, bewustwording en kansen voor vrouwen.
Van vrouwenkiesrecht in 1948 tot het doorbreken van het glazen plafond met de verkiezing van een presidentsvrouw in 2025 — deze voorgedragen kandidaten moeten aansprekend zijn voor dit erfgoed.
De cijfers in Suriname spreken boekdelen: slechts 22% van de ministers in de afgelopen drie regeringen was vrouw. Dat percentage lijkt met deze voorgestelde ministers nauwelijks te verbeteren.
Internationale standaarden schrijven voor dat minstens 30% van een kabinet uit vrouwen bestaat. In Suriname is slechts 1 op de 6 kandidaten afkomstig van de partij die de vrouwelijke president leverde — duidelijk onvoldoende voor echte verandering. De inzet op gendergelijkheid tijdens de campagne lijkt verdampt.
Oproep tot leiderschap vanuit kennis, kunde en kwaliteit
Politieke leiders moeten beseffen dat verandering niet mogelijk is zonder bij jezelf te beginnen. De drie K’s van goed leiderschap – Kennis, Kunde en Kwaliteit – zijn essentiële maatstaven bij de selectie van ministers.
UMA vraagt zich hardop af of deze maatstaven zijn gehanteerd bij de voordrachten. Te veel voorgestelde kandidaten hebben in het verleden weinig indruk gemaakt of zijn juist omstreden. Middelmatigheid mag niet de norm zijn in een tijd van diepe financiële, economische en sociale crisis.
Geen tijd voor politieke vriendjespolitiek
We hebben geen tijd om te experimenteren. Suriname zit midden in een financieel-economische crisis en het sociaal vertrouwen is laag. Politieke partijen mogen hun kandidaten niet alleen baseren op loyaliteit en partijlidmaatschap.
Indien deskundigheid niet binnen de partij aanwezig is, dan moet men die actief buiten de eigen gelederen zoeken. Juist dan toon je leiderschap en visie.
UMA stelt het als pijnlijk vast dat het blijkbaar aan vrouwelijke competentie ontbreekt binnen politieke partijen. Maar wij geloven dat dit niet de realiteit is.
Mocht dat zou zijn, zijn er genoeg deskundige vrouwen darbuiten met de nodige ervaring en integriteit die hadden kunnen worden benaderd. Er zijn honderden daadkrachtige en deskundige vrouwen met visie daarbuiten die eventueel benaderd zouden kunnen worden.
Denk aan namen zoals Gloria de Mees, Jornell Vinkwolk, Aashna Kanhai, Anuskha Varsha Sonai, Ilonka Elmont, Minouche Bromet, Cleopatra Jessurun, Rekha Bissumbhar, Mervel Kotzebue, Sherida Mormon, Maya Manohar, Miriam Mac Intosh, Shirley Sowma–Sumter, Rinette Djokarto, Carla Bakboord, Henna Guicherit, Sharda Ganga, Rose-Ann Franklin, Sheila Ketwaru, Gloria Stirling, Iris Nazir en Manon Sanches.
Hoewel velen van hen mogelijk ‘nee’ zouden zeggen – juist vanwege de afkeer tegen partijpolitieke praktijken – zou het getuigen van hoop, lef en visie als deze vrouwen ten minste waren benaderd. En dat transparant aan de samenleving was gecommuniceerd.
Het volk is wakker, macht ligt niet enkel bij de regering
UMA benadrukt dat het volk, ook na de verkiezingen, een stem heeft. Politici moeten stoppen met denken dat zij na 25 mei alleenheersers zijn over beleid en benoemingen. De stem van het volk telt dagelijks – en wij zullen die stem luider dan ooit laten klinken.
De samenleving eist transparantie over het selectieproces van ministers. Op welke gronden zijn zij geselecteerd? Is er gesproken met het bedrijfsleven, de academische wereld, maatschappelijke organisaties en vrouwenorganisaties?
De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door bestuurlijke wanorde, corruptie, gebrek aan visie en machtswellust. Een nieuwe weg inslaan betekent dat je ook durft te breken met verouderde structuren. Dan benoem je geen oude gezichten die niet hebben bewezen vernieuwend of daadkrachtig te zijn. Dan zoek je naar leiders die in staat zijn het vertrouwen te herstellen.
Wij eisen:
Openbaarmaking van de selectiecriteria en het benoemingsproces van ministers;
Inzicht in gesprekken met maatschappelijke actoren over de kabinetsvorming;
Gelijke kansen voor vrouwen, niet alleen in woorden, maar ook in benoemingen;
Een concrete roadmap voor gendergelijkheid in alle geledingen van de overheid.
UMA blijft ondanks de bezorgdheid hopen en vertrouwen hebben in de president-elect en de vicepresident-elect. Hun woorden tijdens de campagne – over inclusiviteit, systeemverandering en transparantie – moeten nu in beleid worden omgezet. Alleen dan is er sprake van een geloofwaardige start.

Sheryl D. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.