Geloven in soulmates is niet altijd goed

INGEZONDEN– We klikken niet met iedereen. Maar het is ook weer niet zo dat er maar één iemand op aarde rondloopt waar je gelukkig mee kunt zijn.

Toch voelen sommige mensen dat wel zo. Het is mooi als je elkaar dan vindt, maar dat beeld is niet echt bevorderlijk voor je relatie. Volgens psychologen krijgen mensen met dit relatiebeeld problemen zodra er conflicten in de relatie ontstaan. Want als hun match made in heaven is, waarom hebben ze dan überhaupt ruzie?

Mensen die denken dat een relatie een perfecte eenheid tussen twee zielsverwanten is, hebben volgens de psychologen daarom een minder goede relatie dan mensen die een verbintenis zien als een soort reis waarin je moet groeien en samen dingen hebt op te lossen.

BEKIJK OOK: Man in Zorg en Hoop weigert zijn vriendin los te laten, ze mag geen nieuwe man in haar leven

Want in dat geval is ruzie juist iets waar je samen sterker van kunt worden.

We hebben de neiging om ons gevoel van euforie en liefde te zien als een bevestiging dat we inderdaad onze soulmate hebben gevonden. Verliefdheid en de bijbehorende vlinders overvallen ons namelijk razendsnel.

Uit een recente studie van Syracuse University blijkt dat we in een vijfde van een seconde verliefd worden. Even snel als knipperen met je ogen, maar dan in combinatie met een enorme stoot endorfine.

OOK INTERESSANT
Bestuurder springt uit DAF-truck en wordt doodgereden

Je kan dit voor het gemak vergelijken met het effect van coke. Logisch dus dat de meeste mensen lustig op zoek gaan naar zo’n rush. De kans zit er dus dik in dat we dit gevoel bij meerdere mensen hebben. De echte uitdaging zit hem in het stand houden van de relatie na het voorbijgaan van deze initiële fase van verliefdheid.

D. Alvares

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]