Geld vrijgemaakt voor uitvoering Lokono-vonnis

GFC NIEUWSREDACTIE- Om het Lokono-vonnis verder uit te voeren heeft de Surinaamse regering middelen vrijgemaakt die gestort zullen worden in Gemeenschapsontwikkelingsfonds.

Dit heeft de Raad van Ministers (RVM) voorgezeten door de vicepresident Ronnie Brunswijk goedgekeurd, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Dit is één van de maatregelen uit het Kalina en Lokono-vonnis ten behoeve van 8 Inheemse dorpen in het Beneden-Marowijne gebied, namelijk Christiaankondre (Galibi) Langamankondre (Galibi) Erowarte, Tapoekoe, Pierre Kondre, Marijkedorp, Bigiston, Alfonsdorp.

BEKIJK OOK MEER GFC  NIEUWS: Vader vindt hoofd vermiste zoon in koelkast ex-voetballer die gevuld was met lichaamsdelen

In het kader van het Kalina en Lokono-vonnis van het Inter- Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens is als een van de uit te voeren maatregelen door de staat Suriname opgenomen, het toewijzen van een totaal bedrag van US$ 1.000.000 aan het Gemeenschapsontwikkelingsfonds ten behoeve van de 8 inheemse dorpen in het district Marowijne.

Dit bedrag moest binnen 3 jaren na bekendmaking van het vonnis op 28 januari 2016 zijn gestort in het Fonds, dus uiterlijk januari 2019.

Vanwege beperkte toegewezen middelen aan het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen, is zij niet instaat geweest om de storting te doen.

Middels dit Raadsvoorstel van 5 augustus 2021 wordt de aanvraag voor de eerste storting gedaan.

De gestorte middelen in het Gemeenschapsontwikkelingsfonds dienen te worden gebruikt voor ontwikkelingsprojecten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, voedsel, veiligheid, management van hulpbronnen en andere zaken die noodzakelijk zijn.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten