Een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) leidt tot discussie: tast het gebruik van AI, zoals ChatGPT, ons denkvermogen aan?
De onderzoekers merken dat proefpersonen die essays schrijven met hulp van ChatGPT minder hersenactiviteit vertonen dan mensen die het zonder digitale hulp doen.
Vooral op het gebied van creativiteit, geheugen en focus is er minder betrokkenheid in de hersenen zichtbaar.
De studie, besproken door arts en longevity-expert Peter Attia, laat zien dat gebruikers van AI zich minder cognitief inspannen.
Ze ervaren ook minder gevoel van eigenaarschap over hun teksten. Wie steeds ChatGPT gebruikt, lijkt zijn brein steeds minder actief te gebruiken tijdens het schrijven.
Toch waarschuwt Attia voor voorbarige conclusies. De studie is nog niet peer-reviewed, en toont vooral aan dat mensen minder actief hoeven na te denken als AI veel werk uit handen neemt.
Dat wil niet zeggen dat hun brein verslechtert. Integendeel, sommigen worden juist beter in het efficiënt gebruiken van AI.
Interessant is wat er gebeurt wanneer mensen na veel AI-gebruik ineens weer zelf moeten schrijven. De groep die eerst op ChatGPT leunde, scoort dan slechter dan de groep die eerst alles zelf deed.
Volgens Attia is dat logisch: wie nooit echt zelf oefent, onthoudt minder en ontwikkelt minder denkvermogen.
De conclusie? AI maakt je niet per se dommer, maar wie het brein nooit uitdaagt, traint het ook niet.
Attia pleit daarom voor een gebalanceerd gebruik van AI. Niet als vervanging, maar als aanvulling op ons eigen denkvermogen.
Vooral bij jongeren is het belangrijk om kritisch denken actief te blijven oefenen.
Bron: Peter Attia (The Drive Podcast), onderzoek MIT, juni 2025.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.