fbpx

FOLS adviseert om schooldeuren 24 maart uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden

GFC NIEUWSREDACTIE- De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) in Suriname adviseert het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om op vrijdag 24 maart de schooldeuren uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden.

De leerkrachten worden vooralsnog niet opgeroepen om thuis te blijven.

Diverse personen en organisaties hebben voor vrijdag een protestactie ‘Alles Plat’ aangekondigd. Het FOLS-presidium heeft zondagavond vergaderd hierover.

Onder de huidige financiële omstandigheden van grote delen van de samenleving, de braindrain in de gezondheidssector en het onderwijs en het ten ondergaan van de middenklasse, geeft de FOLS de regering ook in overweging om aan alle werkers die ressorteren onder de algemene ambtelijke dienst – de met hen gelijk gestelden – en een salaris tot SRD 10.000 toucheren, om alvast ook de maandelijkse SRD 1.800 als ondersteuning aan hen toe te kennen. Neem uiteraard ook de gepensioneerden uit de ambtelijke dienst mee bij dit voorstel.

De FOLS heeft op 30 november 2022 een eendaagse actie gehouden als protest tegen de op hol geslagen wisselkoers en de gevolgen daarvan. Eveneens heeft zij haar lidbonden gevraagd om hun leden op 16 februari en 17 februari 2023 op te roepen thuis te blijven.

Het actiemodel was o.a. bedoeld om:

• De aankomende verhoging van de prijs voor gascylinders aan te houden.
• De verhoging van de EBS-energietarieven aan te houden;
• De stijging van de prijs voor brandstof aan de pomp aan te houden of in het uiterste geval terug te draaien;
• De aanhoudingen te handhaven, totdat er een significante verbetering is gekomen in de koopkracht van de leerkrachten;
• De schrikbarende aanpassingen van de tarieven bij Telesur stop te zetten, omdat internet voor grote delen van de leerkrachten, leraren en docenten voor hun onderwijstaak en studerende kinderen onbereikbaarder is geworden;
• De regering te dwingen die daden te stellen, dat de op hol geslagen wisselkoersen voor de Amerikaanse dollar of de euro een halt wordt toe geroepen.

Het schijnt dat “no wan actiemodel e seki a regering disi !” Uiteraard mag 17 februari 2023 zich niet herhalen, stelt de FOLS.

OOK INTERESSANT
Vervuiler van stuwmeer met cyanide al in beeld

Op 3 maart 2023 heeft de FOLS een schrijven aan het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O.), gericht en op 10 maart 2025 een alternatief voorstel ingediend, na al eerder een voorstel te hebben gedaan op 23 december 2022. Tot op heden heeft de federatie geen enkele formele reactie van het O.O. ontvangen terwijl de armoede toeneemt, hetgeen veel frustratie en irritatie oproept bij de leerkrachten.

Het enige dat van de uit te voeren maatregelen gelukkig nog niet is doorgevoerd, is de verhoging van de prijs voor gasbommen. De staat van de Surinaamse economie geeft de burger geen goed gevoel en aangezien Suriname een importeconomie heeft, zal de wisselkoers onder druk blijven staan. Het gevolg is dat de wisselkoers de opwaartse richting blijft opgaan. Volgens recente cijfers is de inflatie reeds boven de 50 procent, en de koers voor de Surinaamse dollar rond de SRD 35 voor de US-dollar, en boven de SRD 36 voor de euro.

FOLS: “Regering, neem ook in overweging om bij de herordening van het IMF-programma de lasten c.q. de druk van het IMF-programma over het gehele jaar 2023 en mogelijkerwijs 2024 te spreiden. En… regering van de Republiek Suriname; ga eens eindelijk het geld halen waar het ligt. Suriname is rijk aan grondstoffen zoals goud en hout. Inkomsten uit deze sectoren vloeien veel te weinig terug naar de staatskas. Concessies zijn o.a. in handen van een groepje rijken en lokale politici. Zij profiteren van de inkomsten.”

“Er gaan video’s rond op sociale media waar er nagenoeg 10 graafmachines van ‘een ondernemer’ agressief graven in het rode zand in het achterland op zoek naar het edele metaal. Waar gaan die opbrengsten uit deze activiteiten naartoe?”

“Regering, doe ook een beroep op het bedrijfsleven -om daar waar mogelijk- dit ook toe te passen in hun onderneming. Wel een druppel op de hete plaat, maar het kan voor de huishoudens een kleine financiële verlichting betekenen,” aldus de FOLS.