OPINIE – Het sociaal programma van de Surinaamse regering was aanvankelijk bedoeld als een lichtpuntje voor de minder draagkrachtigen in het land.
Helaas hebben vertragingen en een onverwacht hogere inflatie deze oorspronkelijke uitgangspunten achterhaald, waardoor een dringende herberekening van het minimumloon, de armoedegrens en de compensatie van SRD 1.800 noodzakelijk is.
Bovendien is ook de koopkrachtversterking van 2500 SRD aan ambtenaren nu nauwelijks relevant.
Een van de grootste problemen met het sociaal programma is de vertraging in de uitvoering ervan. Terwijl de economische omstandigheden blijven verslechteren, zijn er aanzienlijke vertragingen opgetreden bij het verstrekken van de beloofde compensatie. Hierdoor zijn veel Surinamers die op deze ondersteuning rekenden, in financiële moeilijkheden terechtgekomen.
Daarnaast heeft het land te maken gehad met een hogere inflatie dan aanvankelijk verwacht. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de koopkracht van de SRD en heeft de waarde van de beloofde compensatie van SRD 1.800 sterk verminderd. Hierdoor is de oorspronkelijke doelstelling van het sociaal programma in gevaar gekomen.
Om de impact van deze veranderingen op te vangen en ervoor te zorgen dat het sociaal programma zijn doel bereikt, is een herberekening van het minimumloon en de armoedegrens essentieel. De huidige normen zijn niet langer representatief voor de reële kosten van levensonderhoud in Suriname, en ze moeten dienovereenkomstig worden bijgesteld.
De SRD 1.800 als compensatie moet worden herzien om ervoor te zorgen dat deze daadwerkelijk de behoeften van de minder draagkrachtigen weerspiegelt. Een realistische en eerlijke compensatie is van cruciaal belang om de financiële stabiliteit van kwetsbare huishoudens te waarborgen.
Evenzo moet de toegezegde koopkrachtversterking van 2500 SRD worden gerevalueerd om ervoor te zorgen dat deze een daadwerkelijke verbetering van de levensstandaard voor de burgers vertegenwoordigt. Momenteel lijkt deze belofte weinig betekenisvol gezien de economische omstandigheden.
Ben M.D.
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com