fbpx

Ernstige waarschuwing en boete voor belediging staatshoofd

GFC NIEUWSREDACTIE- De 32-jarige Antoni F. en de 59-jarige Patrick K. zijn respectievelijk op dinsdag 3 en woensdag 4 januari door de Recherche van Regio Paramaribo (Suriname) aangehouden voor het beledigen van president Chandrikapersad Santokhi.

Het Staatshoofd heeft van dit strafbare feit op donderdag 15 december aangifte gedaan op het politiebureau Geyersvlijt.

Volgens het voorlopig onderzoek heeft Antoni een Tiktok-opname gemaakt nabij het Onafhankelijkheidsplein alwaar men bezig was kerstversiering te plaatsen onder een kerstboom. Bij die gelegenheid heeft Antoni de president en de First Lady met ontoelaatbare taal uitgescholden.

De Tiktok-video werd vervolgens op social media geplaatst en ging viraal. De verdachte heeft voor zijn aanhouding een video op social media geplaatst, waarbij hij zijn verontschuldiging aanbood aan de president.

De verdachte Patrick gaf op dinsdag 27 december live in een interview in de binnenstad met een journalist van een televisiestation aan, dat door de huidige situatie in het land iemand de president moet doodschieten.

Ook zei hij in het interview dat iemand tegenover de woning van de president moet gaan staan met een bazoka geweer en een schot op zijn woning moet afvuren. Ondanks de journalist hem zei om zijn woorden terug te nemen, weigerde hij zulks te doen.

BEKIJK OOK
Santokhi roemt waardevolle bijdrage Chinezen aan ontwikkeling Suriname

Beide heren werden voorgeleid bij de Hulp Officier van Justitie en na een ernstige waarschuwing heengezonden.

Patrick heeft zich publiekelijk verontschuldigd bij de president en kreeg een fikse boete opgelegd, alvorens hij werd heengezonden. Deze boete moet hij voor 27 februari 2023 betalen en zal bij niet naleven hiervan op 27 februari voor de rechter moeten verschijnen.

Aan de samenleving doet het Korps Politie Suriname het beroep om zulks gedrag achterwege te laten, daar het strafbaar is gesteld volgens artikel 152 van het Surinaams Wetboek van Strafrecht (belediging Staatshoofd/waarnemend Staatshoofd) en er een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een geldboete van de vierde categorie hiervoor staat.