fbpx

“Er zijn nog heel veel zaken die in orde gemaakt moeten worden voor aanname kaderwet Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken”

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) in Suriname heeft de commissie Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken geïnstalleerd.

De commissie wordt belast met het begeleiden van het proces voorafgaand en tijdens de behandeling c.q aanname van de kaderwet Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken.

Volgens de minister is de commissie in het leven geroepen om de nodige ondersteuning te geven tijdens de behandeling van de wet. “Er zijn nog heel veel zaken die in orde gemaakt moeten worden. Onze traditioneel gezagdragers komen wettelijk niet voor in het bestand, waardoor het proces heel moeilijk gaat.”

De commissie heeft daarom ook als taak; het begeleiden van het proces voorafgaand en tijdens de formulering van de drie wetten, te weten: Traditioneel Gezag, Free Prior and Informed Consent (EFPIC) en Demarcatie. Verder moet deze commissie de consultaties organiseren die plaats moet vinden op basis van de bovengenoemde wetten.

OOK INTERESSANT
Weer Afrikaanse toestanden in Paramaribo: geen druppel water uit de kranen

De oude commissie, onder leiding van Patricia Meulenhof, was voor slechts een jaar in het leven geroepen. Echter mogen de nieuwe commissie leden de nodige ondersteuning verwachten van het vorig team.

In de voormelde commissie zitten: Drs. Maximiliaan Ooft LLB, MBA als voorzitter namens ROS, Sharma Betterson- Leefland Bsc, MPA als secretaris namens ROS, het directoraat Duurzaam Ontwikkeling Inheemsen. Joraisa Pokie Bsc, als lid namens ROS, het directoraat Duurzaam Ontwikkeling Afro- Surinamers Binnenland. Novella Majana-Alcantra, als lid namens het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, mr. Marcia Stekkel, als lid namens het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).