Enkele vakbonden in Suriname zetten acties voort na overleg met regering over brandstofprijzen

actie protest onderwijs leerrachten

In Suriname hebben niet alle samenwerkende vakorganisaties hun acties opgeschort, ondanks recent overleg met de regering over de brandstofprijzen.

Diverse vakbonden, waaronder het Syndicaat voor Onderwijsgevenden ‘Wi Sa Strey’, hebben opgeroepen voor vergaderingen om de lopende kwesties te bespreken.

Vakbondsleider Michael Sallons van Openbare Werken heeft zelfs opgeroepen om het werk te verlaten en zich naar een geheime locatie te begeven.

Het belangrijkste twistpunt blijft de verlaging van de governmenttake op brandstof. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft nog geen opdracht gegeven aan oliemaatschappijen om SRD 1 per liter weg te halen van de pompprijs.

Momenteel wordt nog steeds SRD 3.50 voor ongelode benzine en SRD 3.15 voor diesel aan governmenttake ingehouden. De vakorganisaties hebben voorgesteld om onmiddellijk SRD 1 per liter aan governmenttake te verminderen.

Zaterdag hebben de samenwerkende vakorganisaties een brief gestuurd aan de president en de vicepresident waarin ze hun standpunt over de btw kenbaar maken. Na bemiddeling van de waarnemend president is het volgende voorgelegd aan de gezamenlijke vakbonden:

Het aanhouden van de uitvoering van de btw op brandstof is niet mogelijk. De regering kan wel een compensatie bieden van SRD 500 per 1 januari.

Op voorstel van de vakbeweging kan de regering onmiddellijk SRD 1 van de governmenttake aftrekken. Dit betekent dat de brandstofprijs aan de pomp met SRD 1 zal dalen. Deze maatregel zal een maand lang van kracht zijn.

In deze periode zal in tripartiet verband, bestaande uit de gezamenlijke vakbeweging, regering en DNA, een voorstel tot integrale wijziging van de Wet wijziging Belastingen over de Toegevoegde Waarde worden voorbereid.

De samenwerkende vakorganisaties, waaronder COL, C-47, Bundeling Gezondheidsbonden, Veiligheidsbonden, Vereniging Rechtspositie Militairen, FOLS, Syndicaat Onderwijsgevenden, Bond Beveiliging Hoogwaardigheidsbekleders, Douane Bond, Surinaamse Politie Bond, Bond Personeel voor vakopleidingen en Newmont Werknemers Organisatie, lijken vastberaden om hun eisen kracht bij te zetten en druk uit te oefenen op de regering voor concrete veranderingen in het beleid omtrent brandstofprijzen en btw.