fbpx

Eerste Energy Forum moet leiden tot acties

GFC NIEUWSREDACTIE- De Energie Autoriteit Suriname (EAS), Caribbean Centre for Renewable Energy & Energy Efficiency (CCREEE) en Suriname Energy Chamber (SEC) zijn de initiatiefnemers van een driedaagse Regional & Suriname Renewable Energy Forum dat op 29 november van start is gegaan.

Diverse stakeholders, waaronder ook het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), maken deel uit van dit eerste Energy Forum dat in de Ballroom van Torarica wordt gehouden. De toespraken door de energiedeskundigen zijn zowel fysiek als virtueel geschied.

Het doel van deze activiteit is om hernieuwbare energie nu en in de toekomst in Suriname te integreren als onderdeel van haar energiemix. Voorts ook bedoeld ter bevordering en coördinatie van een geïntensiveerd gebruik van hernieuwbare energie, technologieën en modellen voor energie-efficiëntie.

De president van de Republiek Suriname, Zijne Excellentie Chandrikapersad Santokhi, gaf tijdens zijn toespraak aan dat het Caribisch gebied gezien de recente klimatologische verschijnselen voor een uitdagende periode is komen te staan. De vraag die daarbij bij hem oprijst, is hoe ontwikkeling te brengen in de regio. Zijn oproep aan de participatieve stakeholders was: “Push forward with the energy transition.”

De president benadrukte verder dat de behoefte aan kader inzake regelgeving belangrijker is geworden en dat op dit moment van eminent belang is dat er acties ondernomen moeten worden. Ook ziet hij het als zijn plicht om de agenda van de CARICOM uit te voeren, onder meer naar een koolstofvrije economie en hernieuwbare energiebronnen toe te werken.

BEKIJK OOK
Onderzoek CASAS naar platform draagkracht luchthaven Zanderij na klacht KLM

Volgens de NH -minister, David Abiamofo, is het de bedoeling dat dit evenement een roadmap oplevert voor de transitie van fossiele brandstof naar renewable enregy. Naar zeggen van de bewindsman staan de pijlers ‘modern, betaalbaar en duurzaam’ gedurende deze driedaagse activiteit centraal.

Dit Forum is ook onderdeel van de CARICOM Energy Month in Suriname. In de CARICOM-regio is november uitgeroepen tot Energiemaand om het bewustzijn over energieverbruik te vergroten en energiebesparende acties aan te moedigen. Abiamofo merkt in gesprek met de pers op dat sommige landen uit de regio op dit vlak progressie hebben gemaakt en dat bepaalde landen nog wat ondersteuning nodig hebben.

Suriname probeert de kennis en ervaring die zij in huis heeft te bundelen ten voordele van haar werkgebied. Hier speelt de CARICOM als regionale organisatie een belangrijke rol in. Dit evenement wordt vandaag, 30 november en op 1 december 2022 voortgezet.