fbpx

Een diepe buiging voor Armand Achaibersing

INGEZONDEN– Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning verdient een heel diepe buiging.

De minister, die zaterdag zijn ontslag heeft ingediend bij de president, blijkt de afgelopen 2 jaar pro deo zijn schouders te hebben gezet onder het zwaar karwei om Suriname weer financieel gezond te maken.

De minister nam het roer over van de in januari 2022 veroordeelde en voortvluchtige minister van Financiën Gillmore Hoefdraad.

Vanaf september zal Achaibersing afzwaaien om persoonlijke redenen. De regering, c.q. president Chandrikapersad Santokhi heeft een ernstig probleem, omdat hij één van zijn belangrijkste spitsen kwijtraakt.

Op de schouders van Achaibersing rustte vanaf juli 2020 de zware taak om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen en maatregelen samen met de overige monetaire autoriteiten te treffen om verdere inkrimping van de economie te stuiten.

De economie in het land is in 2020 met bijna 16% gekrompen, terwijl het begrotingstekort naar 13,4% van het bbp is opgelopen.

Daardoor is de al hoge staatsschuld nog verder gestegen, naar bijna 150% van het BBP. Ongeveer twee derde daarvan is in buitenlandse handen.

Door de hoge staatsschuld kon Suriname zich vorig jaar geen verdere stimuleringsmaatregelen veroorloven en kromp de economie met naar schatting 3,5%. De onhoudbare situatie van de overheidsfinanciën leidde tot een scherpe depreciatie van de Surinaamse dollar.

BEKIJK OOK
U.S. SOUTHCOM doneert medische - en schoolbenodigdheden aan Apoera als onderdeel van Operatie Gran Mati

Wereldwijd stegen de energie- en grondstofprijzen. Door de devaluatie van de munt werd dit in Suriname nog sterker zichtbaar in de inflatie.

De inflatie bevond zich eind 2021 net onder de 80%. Vanwege de grote problemen heeft het IMF 688 miljoen dollar financiële steun goedgekeurd, een programma dat gepaard gaat met ingrijpende hervormingen.

Minister Achaibersing heeft zich de afgelopen maanden enorm ingezet om het Herstelprogramma goedgekeurd te krijgen. Zijn inspanningen om te komen tot schuldsanering zijn ook niet ongemerkt gebleven.

Heel jammer is het reçuschandaal onlangs op zijn ministerie dat een smet heeft gelegd op zijn termijn.

Desalniettemin verdient deze minister een diepe buiging, omdat hij zich onbetaald heeft ingezet om de Surinaamse economie weer gezond te maken. Wie zou dat doen?

De minister heeft het gepresteerd om het waterhoofd dat ambtenarenapparaat heet uit te betalen en dat wel zonder (buitensporige) leningen nationaal en internationaal aan te gaan.

Een diepe buiging voor Armand Achaibersing.

J. Boendhie