EBS vervangt eerste 8500 kwikdamp straatlampen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Energie Bedrijven Suriname (EBS) zal landelijk 60.000 straatlampen vervangen met moderne Led-lampen.

Het project dat met middelen van de Caribbean Development Bank (CDB) wordt gefinancierd, is in fases opgedeeld.

In de eerste fase worden er 8500 LED-lampen in diverse gebieden van Paramaribo, Wanica en Commewijne geplaatst. Deze informatie deelde Shamir Bakridi, project-coördinator Street Lighting Retrofit and Advanced Metering Infrastructure Project van de EBS met de ressortraad- en districtsraadsleden van Commewijne.

Op 20 september hield de EBS een presentatie hierover op het districtscommissariaat te Nieuw-Amsterdam in bijzijn van districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab.

Volgens Bakridi heeft EBS de financiering ontvangen voor de aanschaf van de 60.000 LED-lampen. Hieruit is de eerste lading van 8500 reeds aangekomen in Suriname en uitgezet. Deze zullen in de verschillende gebieden geïnstalleerd worden.

Bij dit project wordt er gezamenlijk met de districtscommissariaten gewerkt om via de regionale organen informatie over het project met de samenleving te delen.

“Wij willen de dr en rr-leden informeren wat de voornemens zijn van EBS en dat zij de boodschap tot de eindgebruiker kunnen richten. Vooral in de buurten waar er werkzaamheden verricht zullen worden, willen wij dat de bewoners ervan op de hoogte zijn van de activiteiten”, zegt Bakridi.

Het bedrijf zorgt primair ervoor dat de straatverlichting verbeterd wordt voor de weggebruikers. De moderne LED-lampen gebruiken veel minder energie. Hierdoor kan het bedrijf besparen op het verbruik van stroom.

Er komt meer vermogen beschikbaar dat als reserve aan de bestaande capaciteit toegevoegd kan worden. Daarnaast kan er bij een verminderde opwekking van stroom, minder uitgegeven worden aan onderhoud en brandstofverbruik.

“De LED-lampen hebben niet alleen financiële voordelen, maar ook voor het milieu. Ze zijn milieuvriendelijker, we hoeven minder elektriciteit te consumeren, wat zich ook vertaalt in een verminderde uitstoot van CO2. Verder hebben deze lampen geen kwikdamp, wat de oude lampen wel hebben”, zegt de project-coördinator.

Al deze oude kwikdamplampen zullen vernietigd worden. Het streven is om eind oktober de eerste fase volledig af te ronden en er wordt gehoopt dat de overige ladingen aan LED-lampen gauw naar Suriname gehaald kunnen worden om de andere gebieden van het land aan te doen. Vanwege logistieke uitdagingen zijn de overige partijen aan lampen nog niet verscheept naar Suriname.

Momenteel bestaat het straatverlichtingsnetwerk van EBS uit 64000 lampen landelijk. Hieruit zijn 17000 de witte high-pressure mercury lampen en 41000 de gele high pressure sodium lampen.

Dc Radjab is ingenomen met de uitvoering van het project in Commewijne. Hij vroeg de uitvoerders om hun veiligheid op de eerste plaats te zetten. Tijdens de presentatie kregen de dr- en rr-leden de ruimte om vragen te stellen over het project.