fbpx

EAS en SEC organiseren driedaagse Regional and Suriname Renewable Energy Forum

GFC NIEUWSREDACTIE- Als gevolg van de samenwerking tussen de Energie Autoriteit Suriname EAS en de Suriname Energy Chamber SEC is er een bijzondere vorm van Public Private Partnership tot stand gekomen, die er voor moet zorg dragen dat er draagvlak is van zowel de private alsook de publieke sector ten behoeve van het ontwikkelen en implementeren van beleid op het gebied van energie en energietransitie.

In dit kader zal er een Regional and Suriname Renewable Energy Forum gehouden worden in de ballroom van Torarica op 29, 30 november en 1 december.

Dit event is bedoeld voor bedrijven, professionals, studenten, mensen die vooral bezig zijn met onderzoek en actief zijn in de energiesector en de NGO’ s.

Verder wordt dit forum georganiseerd om ideeën en informatie uit te wisselen om te komen tot duurzame energietechnologie en modellen voor ons land alsook de ontwikkelingen en uitdagingen aankaarten op dit gebied en waar er ondersteuning nodig is.

Met de Regional and Suriname Renewable Energy Forum willen de EAS en SEC ook bereiken dat de private en publieke initiatieven beter op mekaar afgestemd zijn. Inmiddels zijn er door de overheid reeds stappen hiertoe genomen.

“Als je kijkt naar de ontwikkelingen, internationaal, regionaal zeker op het gebied van Renewable Energy is het ookwel belangerijk dat wij in Suriname meer aandacht gaan besteden aan renewable energy” aldus Dave Abeleven, directeur van de EAS.

Orlando Olmberg, president van SEC, geeft aan dat de forum in deze periode gehouden wordt omdat het dan samen valt met de CARICOM Energy Month en om mensen bewust te maken hoe belangrijk energie en elektriciteit is gezien het onderdeel vormt van ons dagelijks leven.

BEKIJK OOK
Ondersteuning bij BTW-registratie vanaf 1 december mogelijk

Aan de andere kant moet het duidelijk worden waarom het noodzakelijk is dat Suriname niet langer kan wachten om duidelijke stappen te nemen om de private en publieke sector bij elkaar te brengen. Dit forum bied de mogelijkheid om te kijken naar zaken die goed lopen en te ontdekken waar de obstakels liggen.

De energiesector in Suriname bestaat voor 50 % uit energie die komt van de hydrofacilities of anders gezegd de Afobakka dam. De rest wordt opgewekt middels generatoren die gebruik maken van HFO en Diesel die door Staatsolie wordt aangeleverd. Er is dan sprake van een 50- 50 situatie.

Tijdens extreme regenval kan er meer gehaald worden uit de dam en bij droogte onstaat er een periode waar er niet zoveel elektriciteit opgewekt kan worden.

Tevens heeft Suriname ongeveer 200 dorpen in het binnenland die de EAS en SEC willen voorzien van 24 uur stroom, dat betekent dat de overheid als initiatiefnemer de projecten gaat initiëren. De private sector gaat daarop ook inspelen.

Het enigste probleem waarmee de private sector zit is financiering. Er zal samen met internationale en financiële organisaties alsook lokale banken gekeken worden naar mogelijkheden om dit op te lossen.