Duizenden piloten verzwijgen ernstige gezondheidsproblemen en vormen groot gevaar in de lucht

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een rapport van The Washington Post onderzoeken Amerikaanse autoriteiten ongeveer 5.000 piloten op het achterhouden van ernstige gezondheidsproblemen die hun vliegvaardigheid in gevaar kunnen brengen.

Deze piloten, veelal militaire veteranen, hebben mogelijk hun medische gegevens vervalst om te verbergen dat ze uitkeringen ontvingen voor aanzienlijke gezondheidskwesties.

De onregelmatigheden in de gezondheidsdossiers werden meer dan twee jaar geleden ontdekt door onderzoekers van Veterans Affairs, maar veel aspecten van het onderzoek zijn door de FAA (Amerikaanse luchtvaartautoriteit) niet openbaar gemaakt.

Volgens FAA-woordvoerder Matthew Lehner zijn ongeveer de helft van de onderzoeken al afgesloten. Daarnaast zijn 60 piloten die een “duidelijk gevaar vormen voor de luchtvaartveiligheid” tijdelijk uit de cockpit verwijderd.

Hoewel piloten regelmatige gezondheidsscreenings moeten ondergaan, zijn deze tests niet altijd volledig. De FAA vertrouwt vaak op de openbaarmaking door piloten van aandoeningen die mogelijk niet direct kunnen worden vastgesteld, zoals depressie of posttraumatische stress.

Het onderzoek heeft ook kritiek gekregen van militaire veteranen die van mening zijn dat de onderzoeken niet gelijkmatig worden uitgevoerd.

OOK INTERESSANT
Kritiek op voormalige VES- topman Ramautarsing die verkeerd beeld schetst over kosten Suriname

Voormalig legerpiloot Rick Mangini, die een slaapapneu-aandoening niet had gemeld, beweert dat wat er met veteranen wordt gedaan neerkomt op “intimidatie”.

De FAA blijft de situatie nauwlettend volgen en neemt de nodige stappen om de veiligheid van het luchtverkeer te waarborgen.