fbpx

Duizenden marcheren naar hoofdstad Peru terwijl onrust zich verspreidt

GFC NIEUWSREDACTIE- De demonstraties in Peru tegen de regering zijn nog in volle gang.

Gisteren zijn demonstranten opnieuw hard in botsing gekomen met veiligheidstroepen. In de stad Arequipa zou hierdoor zeker één demonstrant om het leven zijn gekomen en raakten tien mensen gewond.

Ook in de hoofdstad Lima zijn vele protesten aan de gang en vielen er meerdere gewonden. Tienduizenden mensen verzamelden zich donderdag onder het motto ‘de inname van Lima’ in het centrum van de hoofdstad. Daar raakten ze slaags met de oproerpolitie.

Op televisiebeelden is te zien dat demonstranten vuurwerk en stenen naar agenten gooien. Volgens een lokale radiozender probeerden demonstranten ook het parlement te bestormen.

De Peruanen protesteren tegen president Dina Boluarte, de president die na afzetting van Pedro Castillo in december vorig jaar aan de macht kwam in Peru. De demonstranten eisen haar aftreden, ontbinding van het parlement en de vrijlating van de ex-president.

BEKIJK OOK
Duitsland stuurt 14 tanks naar Oekraïne, VS stuurt 31

De protesten die in Peru uitbraken nadat president Castillo was afgezet, worden hardhandig neergeslagen door veiligheidstroepen. Die schieten met rubberen kogels en gebruiken traangas tegen de demonstranten. Op 9 januari vielen er maar liefst achttien doden in de stad Juliaca. Sinds begin december zijn al ten minste 40 mensen, onder wie minderjarigen, gedood.

De politieke crisis escaleerde toen president Castillo op 7 december 2022 het parlement wilde ontbinden. Daarop werd hij afgezet en gearresteerd.

Vooral in grote steden zoals in de hoofdstad Lima protesteren aanhangers van Castillo tegen de nieuwe president Boluarte en haar regering. Zij heeft de eis tot nieuwe verkiezingen naast zich neergelegd.

Foto: Thomson Reuters