Duitse expert adviseert Surinamers met sombere gevoelens om naar mooie muziek te luisteren

Muziek luisteren

In Suriname worstelen sommige mensen met geldzorgen of andere zorgen in stilte met lichte vormen van depressie of somberheid zonder zich daar altijd bewust van te zijn.

Hoewel gesprekken met vrienden, lichaamsbeweging en gezond eten regelmatig worden aanbevolen blijft een eenvoudige en toegankelijke methode vaak onbenut: luisteren naar favoriete muziek.

Volgens een ervaren Duitse wetenschaponderzoeker die verbonden is aan Constantin beseffen veel mensen in ons land nog niet hoeveel effect muziek kan hebben op hun gemoedstoestand.

“Juist als je nergens zin in hebt en alles zwaar voelt, kan het luisteren naar muziek die je persoonlijk raakt net dat zetje geven om uit een neerwaartse spiraal te komen,” zegt de expert vanuit Duitsland aan GFC Nieuws Lifestyle.

“Zelfs als je alleen op bed ligt en niets wilt doen, is het proberen waard om een liedje op te zetten dat je vroeger mooi vond. En als je mee kunt zingen, nog beter.”

Muziek heeft een direct effect op het brein. Het stimuleert het vrijkomen van dopamine, een stofje dat geassocieerd wordt met plezier en motivatie.

Uit een studie van de McGill University in Canada blijkt dat het luisteren naar muziek daadwerkelijk de dopamineproductie verhoogt, vergelijkbaar met wat gebeurt bij het eten van iets lekkers of verliefd zijn.

Deze studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

In andere delen van de wereld, zoals Scandinavië en Japan, wordt muziektherapie al actief ingezet bij patiënten met milde depressie of burn-outklachten.

De expert van Constantin pleit ervoor om ook in Suriname deze laagdrempelige vorm van ondersteuning vaker aan te moedigen, vooral in gevallen waar de drempel naar professionele hulp nog hoog ligt.