Driedimensionale kaart Donderskamp volop in de maak

driedementionele kaart

GFC NIEUWSREDACTIE- Het team van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) is goed aangekomen in Konomerume (Donderskamp).

Uit deze groep hebben eerder zes personen een training gekregen van Lisa Best over het maken van een driedimensionale kaart (3-D kaart). Daarbij leerde zij welk computerprogramma daarvoor gebruikt wordt.

Het betreft de basis voor het gebruik van dat programma en andere technieken die belangrijk zijn, waarbij tegelijkertijd voorbereidingen werden getroffen voor het maken van een 3-D kaart van het woongebied van Konemerume en een groot deel van hun leefgebied.

Nadat zondag tijdens de dorpsvergadering het doel van het maken van de kaart opnieuw is besproken, namelijk zal de 3-dimensionale kaart dienen als instrument om te gebruiken bij het maken van toekomstplannen, werd het programma gepresenteerd en de samenwerking van de dorpsbewoners benadrukt.

Het bouwen van een participatieve 3-D kaart is nodig omdat de dorpelingen hun woon- en leefgebied het beste kennen en uiteindelijk alle eigenschappen van het gebied die zij belangrijk vinden, zoals jachtgebieden, visgebieden, bepaalde bosgebieden, zwampgebieden, vindplaatsen van hun benodigdheden en dergelijke zelf op de kaart kunnen plaatsen.

OOK INTERESSANT
Organic Movement: Institutionele corruptie bij bouw vergaderzaal DNA

Met het opbouwen van de kaart is maandag gestart. Nadat de laatste voorbereidingen getroffen waren, kwamen schoolkinderen van de bovenbouw, die vanwege de naderende vakantie vanaf 10 uur ingezet konden worden, om da basiskaart over te trekken. Per laag wordt na het overtrekken de nodige delen uitgesneden.

In het totaal wordt de kaart opgebouwd uit 4 lagen waarbij het reliëf van het woon- en leefgebied van Konomerume zichtbaar wordt.

Andere dorpelingen volgen een en ander op de voet en komen langs, helpen mee en delen verhalen over bijvoorbeeld de geschiedenis van Konomerume.

Een ander deel van de VIDS-delegatie bezocht vandaag de twee oudste personen van het dorp om meer te leren over het ontstaan van Konomerume, de benaming van het dorp, de eerste families die hier kwamen wonen en welke kennis en vaardigheden zij belangrijk vinden voor het dorp en de jonge generaties. Omdat hier nog zoveel over te praten valt is er een vervolgafspraak gemaakt.

OOK INTERESSANT
Negen gewonden bij zware aanrijding op Verlengde Welgedacht C-weg in Suriname

Het team heeft zeker nog deze week nodig om haar voorlopige werkzaamheden hier af te ronden.