fbpx

Doodgewone keelpijn jonge vrouw blijkt levensgevaarlijke aandoening

GFC NIEUWSREDACTIE- Een jonge studente moest in het ziekenhuis worden opgenomen nadat een ‘griepje’, bijna zorgde voor haar dood.

De 20-jarige Britse Jemma maakte zich niet al te veel zorgen om keelpijn die ze kreeg nadat ze stage op school had gelopen.

Binnen een week kon ze niet uit bed komen en had rillingen. Ze keerde huiswaarts omdat ze zorg nodig had en niet voor zichzelf kon zorgen.

Haar gezondheid ging rap achteruit en werd ze naar het hospitaal gehaast, toen ambulancepersoneel onderweg zich realiseerde dat ze bloedvergiftiging had.

Bloedvergiftiging oftewel sepsis treedt op wanneer een infectie in het lichaam – in het geval van Jemma een keelinfectie – een kettingreactie veroorzaakt.

jemma 1 | GFC Nieuws

Jemma – voor haar ziekbed

Het immuunsysteem reageert overdreven op het virus en begint het lichaam aan te vallen, wat leidt tot orgaanfalen.

BEKIJK OOK  Vrouwenadvies: dames die met veel mannen zijn geweest moeten dat niet vertellen aan hun vriend

Na scans en tests ontdekten artsen dat de 20-jarige het syndroom van Lemierre had, een zeldzame complicatie na een infectie.

De kans om deze aandoening te krijgen, is ongeveer één op een miljoen.

Een echografie toonde aan dat Jemma een bloedstolsel in haar nek had dat, als onderdeel van haar behandeling, werd opgelost met bloedverdunners.

Na 13 dagen in het ziekenhuis kon Jemma naar huis gaan, maar de sepsis had enkele langetermijneffecten, waaronder haaruitval – zoals het geval is voor 40 procent van de gediagnosticeerde mensen.

“Ik dacht dat ik zou komen te overlijden”, zei ze via tabloid TheSun.

Jemma kon gelukkig na twee maanden terugkeren naar de universiteit en haar studie voortzetten.