Domper voor Suriname: geen commercieel winbare olie aangetroffen in KesKesi-bron

GFC NIEUWSREDACTIE- Er is geen commercieel winbare olie aangetroffen in de KesKesi-bron voor de Surinaamse kust.

De oliebronnen worden geanalyseerd op de inhoud, zodat het duidelijk wordt als er potentie is voor commerciële exploitatie.

Staatsolie-directeur Annand Jagesar ervaart dit als een domper, maar zegt dat er nog veel mogelijkheden zijn. De boor-boot vertrekt vanuit KesKesi terug naar Sapakara voor onderzoek.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Kind sterft op mysterieuze wijze aan zorgwekkend hersenvretend organisme dat hij opliep in zwembadje

Het streven om in 2025 olie te produceren, blijft recht overeind, zegt Jagesar. De boorboot vertrekt vanuit KesKesi terug naar Sapakara, waar die een flowtest zal doen om na te gaan hoe goed de olie stroomt uit de bron.

‘Daarmee wordt aangetoond hoe groot het reservoir van Sapakara is. Als dat groot genoeg is, gaan we gewoon verder. Zo niet, zijn de overige bronnen waar men nu boort, heel erg belangrijk’, aldus Jagesar.

De overige bronnen zijn BonBoni en Krabdagu in het zuidoostelijk deel van dat blok. Het laatste volgt als de boot klaar is bij Sapakara. Voor het komend jaar staan boringen op schema door Apache (in blok 53) en Shell (in blok 42).

In blok 52 zitten Exxonmobil en Petronas die een Hydro carbon discovery hebben gedaan. De volgende stappen in deze ontdekking worden nu besproken.

Tenslotte gaat Total verder met twee boormachines in blok 58. Jagesar zegt gesprekken te hebben gevoerd met Total in Parijs, die blok 58 als hoogste prioriteit ziet.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER