fbpx

Dollar stijgt en euro tuimelt nadat Poetin liet doorschemeren dat Rusland klaar is om kernwapens te gebruiken en troepen mobiliseert voor Oekraïne

GFC NIEUWSREDACTIE- De euro tuimelde en dollar steeg woensdag nadat president Vladimir Poetin westerse bondgenoten beschuldigde van “nucleaire chantage” en liet doorschemeren dat Rusland klaar is om zijn eigen kernwapens te gebruiken als dat nodig is.

In een televisietoespraak zei Poetin dat hij opdracht heeft gegeven tot de mobilisatie van reservistische troepen om de territoriale integriteit van Rusland te beschermen.

In de afgelopen dagen hebben de Oekraïense troepen met succes delen van het land heroverd op de troepen van Moskou.

“Als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, om Rusland en ons volk te verdedigen, zullen we alle middelen gebruiken die we hebben”, zei Poetin in zijn toespraak tot de natie, volgens de BBC. “Dit is geen bluf.

“De territoriale integriteit van ons moederland, onze onafhankelijkheid en vrijheid zullen worden gewaarborgd, ik herhaal, met alle middelen die we hebben. Degenen die ons proberen te chanteren met kernwapens moeten weten dat de heersende winden in hun richting kunnen keren.”

BEKIJK OOK
Russische oorlogsdemonstrant schiet commandant neer die burgers probeert te rekruteren

Zijn opmerkingen werden gezien als een verkapte dreiging om het nucleaire arsenaal van Rusland te gebruiken om territoriale winsten in Oekraïne vast te houden, terwijl de troepen van het land de indringers in belangrijke gebieden afweren.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski gelooft niet dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin nucleaire wapens zal inzetten. Ik denk niet dat de wereld hem zal toestaan die wapens te gebruiken”, aldus Zelenski in een interview met de Duitse krant Bild.