DNL: Substantiële verhoging waarborgsom is overduidelijke vuile politiekvoering

man politiek

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens Azis Gayadin van de VHP, die met dit absurde voorstel komt, is dit enorme obstakel broodnodig om ervoor te zorgen dat alleen zogenaamde serieuze partijen deelnemen aan de verkiezingen en om de kwaliteit van de politiek te verbeteren, zegt Yerry Khoesial, hoofdbestuurslid van DNL, aan GFC Nieuws.

“Dit is echter niets anders dan een wanhopige poging van dit duidelijk op hol geslagen DNA-lid om te verhinderen dat nieuwe, nog kleine partijen – die niet over dezelfde enorme financiële middelen beschikken als de partijen die de belangen van het grootkapitaal dienen – het onmogelijk wordt gemaakt een betekenisvolle rol te spelen”, vervolgt de politicus.

“Deze zeer asociale en schandelijke maatregel moet dan onherroepelijk leiden tot een grote beperking van de diversiteit van het politieke landschap, omdat alleen de “zogenaamde gevestigde” partijen met enorme financiële slagkracht in staat zijn om aan de verkiezingen deel te nemen.”

“Dit met het doel de keuzevrijheid van kiezers te beperken en de democratie volledig te ondermijnen.”

Met nadruk moet volgens Khoesial erop worden gewezen dat de waarborgsom nooit mag worden gezien als een garantie voor serieuze politieke deelname of het verbeteren van de kwaliteit van de politiek; dat is daarmee ook niet mogelijk.

Daarvoor zijn naar zijn zeggen immers totaal andere methodieken nodig, zoals het stellen van strengere eisen aan politieke partijen met betrekking tot interne democratie, het intensiveren van het toezicht op het bestuur, het bevorderen van politieke educatie en bovenal het beschikken over een realistische, deskundig uitgewerkte en gedetailleerde ontwikkelingsvisie en -plan.

“Uitgerekend datgene wat bij de partij van Gayadin, maar ook de overige coalitiepartners, totaal zoek is, met als resultaat de huidige geschapen puinhoop van armoede en ellende”, meent de DNL- topman.

“Het instellen van een absurd hoge waarborgsom is volledig in strijd en zeer vijandig tegenover de geest van democratie. Democratische verkiezingen behoren onder alle omstandigheden toegankelijk te zijn voor alle politieke partijen, ongeacht hun financiële draagkracht.”

“Om de kwaliteit van de politiek en de democratie te verbeteren, doet Gayadin er beter aan zich in te zetten voor de totstandkoming van wetten voor de financiering van politieke partijen.”

“Met het reguleren van de invloed van kapitaal op de politiek en daarmee het staatsbeleid zou hij integendeel wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Dit zou ook goed zijn voor zijn eigen karma, dat onherroepelijk ernstig moet zijn geschaad met zijn onheilzame voorstel”, stelt hij tot slot.