Directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer roept op tot meer milieubewustzijn na Avondvierdaagse

avd wandelmars 1

De zestigste editie van de Avondvierdaagse (AVD), gehouden van 23 tot en met 26 april, bracht opnieuw duizenden feestvierders op de been.

Het jaarlijkse evenement, uitgegroeid tot een levendig festijn van cultuur, klederdracht en gemeenschapszin, trok niet alleen enthousiaste deelnemers, maar ook talloze toeschouwers die genoten van muziek, dans en gezelligheid.

Toch werpt het succes van de AVD ook een schaduwzijde af. Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken constateert met zorg de enorme hoeveelheid afval die na afloop van het evenement op straat is achtergelaten.

“Wie in de vroege ochtend over de wandelroutes liep, kon niet om het verdrietige beeld heen: straten bezaaid met plastic bekers, etensresten en ander afval,” aldus het directoraat. Beelden hiervan circuleren inmiddels op sociale media en roepen brede maatschappelijke verontwaardiging op.

Ondanks de slogan van dit jaar, “Denk groen, leef groen,” lijkt de oproep om verantwoordelijk om te gaan met afval slechts beperkt te zijn doorgedrongen.

“Het schoonhouden van ons leefmilieu is een gedeelde verantwoordelijkheid. De overheid besteedt jaarlijks miljoenen SRD aan het opruimen van zwerfafval — middelen die beter ingezet kunnen worden voor onderwijs, gezondheidszorg of infrastructuur,” benadrukt het directoraat.

Organisatoren van evenementen zijn verplicht het afval van hun activiteiten op te ruimen, zoals opgenomen in de vergunningsvoorwaarden.

Het achterlaten van vervuilde straten is niet alleen onacceptabel, maar getuigt ook van een gebrek aan respect voor onze stad en haar bewoners.

Om hier beter op toe te zien, heeft het directoraat het voorstel gedaan om bij het verlenen van vergunningen een borgsom te innen. Indien een organisator zijn verantwoordelijkheid niet nakomt, zal deze borgsom worden aangewend om de schoonmaakkosten te dekken.

“Wij doen een dringend beroep op alle organisatoren om hun plicht serieus te nemen. Feest vieren is prachtig, maar verantwoordelijkheid dragen voor een schone omgeving is minstens zo belangrijk,” stelt het directoraat. “Opruimen is geen gunst, het is een absolute plicht.”

De Avondvierdaagse blijft een prachtige gelegenheid om trots te zijn op onze cultuur en saamhorigheid. Laten we er samen voor zorgen dat we in de toekomst ook trots kunnen zijn op hoe we omgaan met ons milieu.

Houd van Suriname. Denk groen, leef groen. Draag bij aan een schoon en leefbaar land.