Details onthuld van Luna-25, de nieuwste Russische maanlander

GFC NIEUWSREDACTIE- In augustus staat de lancering van de Luna-25, de eerste Russische maanlander in de moderne geschiedenis, gepland vanaf het Vostotsjny-ruimtevaartcentrum, in het oosten van Rusland.

Het plan is dat de Luna-25 een zachte landing zal maken nabij de zuidpool van de maan om het maanregoliet en de exosfeer te onderzoeken.

Het Luna-25-ruimtevaartuig, ontwikkeld door het S.A. Lavochkin Research and Production Association, bestaat uit twee hoofdonderdelen: een landingsplatform en een niet-hermetische instrumentcontainer.

Speciale thermogestabiliseerde panelen zorgen voor een optimale temperatuur voor de instrumenten tijdens hun werking op het maanoppervlak, wat het gewicht van het ruimtevaartuig heeft verminderd en meer instrumenten aan boord mogelijk heeft gemaakt.

Luna-25

Het gewicht van de brandstofgeladen sonde is ongeveer 1,8 ton, terwijl de wetenschappelijke apparatuur 31 kilogram weegt. De snelheid van wetenschappelijke datatransmissie kan oplopen tot 4 Mbps en de maximale radiocommunicatieafstand bedraagt 410.000 kilometer.

Volgens specialisten is de landing een kritisch belangrijke fase van de maanmissie. Daarom hebben de ontwerpers en ingenieurs hun best gedaan om alles te perfectioneren wat nodig is voor een stabiele werking van de grondcontrolestations tijdens de correctiefasen en de maanlanding.

De Luna-25-missie is van groot belang en markeert het begin van het Russische programma voor de automatische verkenning van de maan. Dit is de eerste maansonde die sinds 1976 in Rusland wordt gelanceerd.

Een succesvolle missie zal de basis leggen voor de technologieën voor een zachte landing op de maan nabij de zuidpool. De sonde is ontworpen om een jaar actief te blijven op het maanoppervlak.

Foto: Tass/Roskosmos Media